„Specialistii” PSD au dat-o rau in bara cu PNRR-ul pe Agricultura. A doua scrisoare de la Bruxelles, ministrul Agriculturii a intarziat deja doua luni
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, anunta ca Bucurestiul a primit o a doua scrisoare din partea comisarului european pe Agricultura in care este intrebat cand va fi finalizat PNRR-ul pe Agricultura. Ministerul Agriculturii, condus de un „specialist” PSD care a fost politist, a intrat in a doua luna de intarziere.
„Hai cu PNRR-ul agricol la Bruxelles, mototoilor! Comisarul European pentru Agricultura a trimis o (alta) scrisoare Romaniei sa intrebe cand trimitem Planul National Strategic. Acesta este planul care arata cum cheltuie Romania banii europeni pentru agricultura.
Ar trebui sa contina niste schimbari majore pentru banii europeni de investitii agricole, scheme de incurajare a lantului scurt producatori – consumatori, de pilda. Chestii serioase, care ar ajuta si la discutia despre pretul alimentelor – problemele se rezolva prin planificare, nu gargara TV.
In timp ce schimba de mama focului PNRR in fiecare saptamana, PSD nu e in stare sa trimita PNRR-ul agricol la Bruxelles. Marcele, ne miscam si noi mai cu talent?
(…) Nu, nu vedeti stirea asta la TV. Cand am negociat cu Comisia, asumat si anuntat deschis, o amanare a depunerii PNRR cu O LUNA, anuntata din timp – a curs un val de zoaie de la PSD si de la totii expertii TV in PNRR. Ca nu ne pricepem, ca nu stim, ca sa ne dam la o parte. L-am depus fix cand am zis, a luat calificatul maxim.
PSD a intrat in a DOUA LUNA de intarziere, nu a discutat cu Comisia CAND va trimite, trimit aia scrisori sa ne intrebe. Dar, hey, nu deranjati expertii PSD, avem la agricultura un mega-expert fix pe domeniu: politist, fost sef la Agentia pentru Egalitate de Sanse. Rugam presa si Comisia sa nu ii deranjeze cu intrebari, ies ei din cand in cand”, a transmis Ghinea, joi.
Europarlamentarul USR Alin Mituta, membru al Comisiei de Agricultura, a atras atentia, in urma cu o luna, asupra faptului ca Romania, alaturi de alte opt state europene, nu a transmis Comisiei Europene, pana la 31 decembrie 2021, Planul National Strategic pentru agricultura.
„Acest plan, care este echivalentul unui PNRR in agricultura, este conditia ca fermierii din tara noastra sa aiba acces la banii europeni – aproximativ 22 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Comisia Europeana a confirmat ieri ca 9 state membre, printre care si Romania, nu au trimis inca planurile nationale. Aceste documente, care detaliaza felul in care fiecare tara va utiliza fondurile din Politica Agricola Comuna, trebuie sa fie trimise Comisiei, apoi negociate si aprobate pana la finalul anului 2022 pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023”, a scris europarlamentarul.
Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii nu a comunicat „niciun termen concret” pentru finalizarea si trimiterea PNS catre Comisia Europeana. Reprezentantul USR face apel la ministrul Agriculturii sa comunice un calendar precis al elaborarii PNS si sa organizeze consultari cu toti cei interesati.
Mituta a reiterat recomandarile pe care le-a trimis in luna decembrie catre minister si care contineau noua obiective strategice pentru noul PNS. Printre propunerile sale se numarau: sustinerea si incurajarea fermierilor in procesul de conversie la agricultura ecologica; modernizarea si optimizarea irigatiilor; cresterea alocarilor pentru impaduriri si pentru angajamentele de silvo-mediu si clima; incurajarea tinerilor fermieri sa aplice pentru pachetul de sprijin financiar care le este destinat.
El a mai recomandat incurajarea asocierii producatorilor romani, cu finantare adecvata si campanii de informare aferente; incurajarea productiei de proteine vegetale si dezvoltarea Grupurilor de Actiune Locala, consolidarea capacitatii lor de decizie si administrare si cresterea alocarii de fonduri europene pentru implementarea de proiecte adaptate nevoilor locale.
Marcel Ciolacu a declarat, in decembrie anul trecut, ca noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este un „specialist” cand a fost intrebat ce cauta un ofiter de informatii la agricultura.
„Este un specialist, o sa vedeti. Am avut o discutie ieri, mi-a spus ca sunt pregatite 1,6 milioane hectare pentru grau”, a declarat Ciolacu la Antena 3.
Noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost ofiter in serviciu secret al Ministerului de Interne, asa numitul „Doi s’un sfert”.
Adrian Chesnoiu a confirmat informatia pentru PressOne, in conditiile in care nu a publicat-o insa in CV-ul oficial.
„Intrebati-i pe dumnealor, nu stiu ce stiu dansii”, a raspuns Chesnoiu cand a fost intrebat daca actualii colegi din PSD, care l-au propus pentru functia de ministru, stiu ca a lucrat in serviciul de informatii al Ministerului de Interne.
„Doi s’un sfert”, actuala Directie Generala de Protectie Interna, este considerat cel mai putin reformat serviciu secret romanesc.
Adrian Chesnoiu a lucrat pana in urma cu zece ani ca ofiter de informatii in serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cunoscut publicului sub denumirea de „Doi s’un sfert”, care vine de la vechea denumire de UM 0215.
Serviciul a fost acuzat in nenumatate randuri ca se implica in jocuri politice si ca face actiuni de politie politica, supraveghind ilicit oameni politici si chiar jurnalisti.
Chesnoiu, care din 2020 este si deputat PSD in Parlamentul Romaniei, scrie in CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputatilor ca intre august 2005, anul in care a absolvit Academia de Politie, si august 2011 a fost ofiter specialist in investigarea fraudelor, afaceri europene si anticoruptie in Ministerul de Interne. Chesnoiu nu precizeaza, in CV, serviciul sau directia din MAI in care a lucrat ca ofiter.
„Deci ati fost la «Doi s-un sfert»”, a fost intrebarea la care Chesnoiu a raspuns prin „La Directia Generala de Informatii si Protectie Interna”.
„Ce, aveti vreo informatie ca nu mi-am servit patria cu cinste si onoare? Daca ma intreaba cineva o spun public pentru ca ma mandresc cu asta. Nu ascund nimic din trecutul meu. Este un trecut asumat in slujba Romaniei”, s-a rastit Chesnoiu.
Marcel Ciolacu, presedintele PSD, nu a raspuns la telefon si la mesajele trimise pentru a confirma daca stia ca Adrian Chesnoiu a fost ofiter de informatii.
Potrivit CV-ului sau, dupa 6 ani in care a lucrat ca ofiter specialist, Chesnoiu a parasit Ministerul de Interne, penduland cativa ani intre o afacerile proprii, derulate prin firme in care era actionar, si activitatea de director de cabinet al unor secretari de stat de la Ministerul Muncii si cel al Agriculturii in guvernele conduse de premierii Victor Ponta si Dacian Ciolos.
Ascensiunea in politica a venit la inceput de 2017, cand a fost numit director al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pe vremea mandatului de ministru a lui Petre Daea (PSD).
Intrebat ce l-a recomandat pe Chesnoiu pentru a fi numit la AFIR, Daea a declarat, pentru PressOne, ca „l-a recomandat pregatirea domniei sale si dreptul de a participa la un concurs pe care l-a obtinut”.
Intrebat daca la acea vreme Chesnoiu era membru PSD, Petre Daea a spus ca nu a fost interesat de carnetul lui de partid.