Speranta de viata la nivel mondial va creste cu aproape 5 ani pana in 2050. Insa batranetea va fi afectata de doua boli care iau avant

externe

Speranta de viata la nivel mondial va creste cu aproape cinci ani pana in 2025, potrivit unor noi cercetari, insa factori precum obezitatea si hipertensiunea arteriala inseamna ca oamenii vor petrece mai multi ani la batranete cu o stare de sanatate precara, relateaza Deutsche Welle.

Constatarile fac parte din studiul Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study 2021, care a fost publicat joi in revista medicala The Lancet.

„Tendintele viitoare ar putea fi destul de diferite fata de cele din trecut din cauza unor factori precum schimbarile climatice si cresterea obezitatii”, a declarat Liane Ong, cercetator stiintific principal la Institutul pentru Metrici si Evaluare in Sanatate (IHMEE) de la Universitatea din Washington, care a condus studiul.

Echipa Global Burden of Diseases a prezis ca se asteapta ca speranta de viata sa creasca de la 71,1 ani la 76 de ani pentru barbati si de la 76,2 ani la 80,5 ani pentru femei.

Tarile care au in prezent o speranta de viata mai mica vor inregistra cele mai mari cresteri.

„Acesta este un indicator care arata ca, desi inegalitatile in materie de sanatate intre regiunile cu cele mai mari si cele mai mici venituri vor ramane, decalajele se reduc, cele mai mari cresteri fiind anticipate in Africa Subsahariana”, a declarat directorul IMHEE, Dr. Chris Murray.

Cercetatorii au afirmat ca aceasta tendinta este determinata in mare masura de masurile de sanatate publica care au prevenit si au imbunatatit ratele de supravietuire in cazul unor boli precum bolile cardiace, COVID-19 si o serie de boli transmisibile, materne, neonatale si nutritionale.

Poluarea aerului, fumatul si greutatea scazuta la nastere au fost printre cei mai mari contribuitori la numarul de ani de sanatate pierduti din cauza sanatatii precare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: