Sansele lui Geert Wilders de a forma un guvern majoritar in Olanda au primit o grea lovitura dupa ce unul dintre cei trei potentiali parteneri ai liderului de extrema-dreapta s-a retras brusc din discutiile de coalitie, invocand ingrijorari legate de finantele publice, relateaza The Guardian.
Wilders, al carui Partid al Libertatii (PVV) a socat Europa, ajungand pe primul loc in alegerile din noiembrie anul trecut, a declarat pe X ca este „incredibil de dezamagit” de decizia Noului Contract Social (NSC) de a declara ca a „terminat” cu actuala runda de negocieri.
Liderul partidului centrist NSC, Pieter Omtzigt, nu a exclus posibilitatea de a acorda sprijin parlamentar unui guvern minoritar, dar parea sa fi exclus orice posibilitate de a se alatura in mod oficial coalitiei de dreapta, a declarat postul public de televiziune NOS.
Presa olandeza a relatat ca Omtzigt, un fost deputat crestin-democrat care a facut campanie pe o platforma de „buna guvernare” si „a face politica altfel”, a fost socat de informarile confidentiale ale cabinetului privind starea finantelor publice.
„NSC nu intentioneaza sa faca promisiuni poporului olandez despre care stie deja ca sunt goale si care nu pot fi indeplinite de urmatorul guvern”, a declarat el intr-o scrisoare adresata membrilor de partid.
Ronald Plasterk, fostul ministru care actioneaza in calitate de intermediar in cadrul negocierilor, a semnalat deja ca finantele reprezinta un obstacol cheie, dupa ce expertii economici au avertizat ca noua coalitie va trebui sa gaseasca 17 miliarde de euro pentru reduceri ale cheltuielilor structurale.
PVV, formatiunea lui Wilders, a obtinut 37 de locuri in alegeri, dar a fost departe de cele 76 de locuri necesare pentru o majoritate. Coalitia sa preferata ar fi fost cea cu NSC, care a obtinut 20 de locuri, cu partidul agrar BBB (sapte locuri) si cu partidul de centru-dreapta VVD (24 de locuri).
Liderul de extrema dreapta se angajase deja sa renunte la masurile anticonstitutionale din manifestul sau, cum ar fi interzicerea moscheilor si a Coranului, precum si la propunerile respinse de potentialii sai parteneri, cum ar fi un referendum „Nexit” privind iesirea din UE.
Fara CNS insa, Wilders pare sa nu aiba nicio sansa de a forma un guvern majoritar. „Olanda vrea acest cabinet, iar acum Omtzigt arunca prosopul, in timp ce noi am fost in discutii pana astazi. Nu inteleg”, a spus el.
Dilan Yesilgoz-Zegerius, care i-a succedat premierului demisionar, Mark Rutte, in calitate de lider al VVD, s-a declarat „foarte surprinsa” de decizia lui Omtzigt, adaugand ca spera ca cele patru partide ar putea „sa se aseze impreuna in curand pentru a gasi o solutie”.
Caroline van der Plas, de la formatiunea populista BBB, a calificat retragerea liderului NSC drept „derutanta”.
In cazul in care nicio combinatie de partide nu poate conveni sa formeze o coalitie, noi alegeri sunt o optiune – desi sondajele sugereaza ca sprijinul pentru extremistii de la PVV a crescut din noiembrie.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…
Iranul a sustinut ca un cetatean cu dubla cetatenie, iraniano-germana, care fusese condamnat la moarte,…