Sperantele pentru „redesteptarea” modulului de aterizare pe Luna al Indiei se risipesc, dupa ce oamenii de stiinta indieni nu au reusit sa comunice cu nava spatiala de cand aceasta a intrat in modul de oprire pentru a supravietui conditiilor de inghet din timpul noptii lunare, relateaza The Guardian.
Misiunea indiana Chandrayaan-3 a realizat o aterizare istorica la polul sud al Lunii in luna august, dupa o calatorie interstelara de 40 de zile, iar roverul a petrecut peste o saptamana colectand date de pe suprafata lunara.
Pe 2 septembrie, modulul de aterizare Vikram si roverul Pragyan au fost puse in „modul de veghe” pentru a hiberna si a proteja componentele electrice in timpul conditiilor brutale ale unei nopti lunare, care dureaza doua saptamani si in care temperaturile pe Luna scad pana la -250 de grade Celsius.
Oamenii de stiinta de la Organizatia Indiana de Cercetare Spatiala (ISRO) au declarat ca sunt increzatori ca nava spatiala va putea supravietui conditiilor extreme si ca se va trezi in jurul datei de 22 septembrie, cand va fi din nou scaldata in lumina soarelui si cand panourile solare ii vor putea reincarca bateriile.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta de la ISRO nu au reusit de atunci sa intre in contact cu robotii si au declarat ca „sperantele se diminueaza” in ceea ce priveste repornirea lor. Potrivit oamenilor de stiinta, exista aproximativ 50% sanse ca dispozitivele sa poata rezista la temperaturile extrem de scazute.
„Eforturile pentru a stabili comunicarea cu modulul de aterizare Vikram si roverul Pragyaan vor continua”, a declarat ISRO pe X, fostul Twitter, vineri, dar de atunci nu a facut niciun anunt oficial.
Inainte de a pune landerul si roverul in modul de oprire, oamenii de stiinta de la ISRO au tinut sa sublinieze ca misiunea Chandrayaan-3 a fost deja un succes major si ca si-a atins principalele obiective. „Daca Vikram si Pragyaan nu se vor trezi, vor ramane pe Luna ca ambasador lunar al Indiei”, au spus acestia.
Misiunea Chandrayaan-3 a facut din India prima tara care a ajuns in regiunea polara sudica a Lunii si a patra tara care a aterizat pe Luna, afirmandu-si pozitia de membru al grupului liderilor mondiali in explorarea spatiului.
De-a lungul saptamanii de explorare a suprafetei lunare, roverul Pragyaan a avut sarcina de a realiza ceea ce ISRO a descris ca fiind „urmarirea secretelor lunare”. Acesta a parcurs o distanta de 100 de metri, transmitand imagini si date catre Pamant, si a confirmat prezenta sulfului, a fierului, a oxigenului si a altor elemente chimice pe Luna.
O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…