Speriat de proteste, Ciolacu o da la intors. Sugereaza ca PSD nu e de acord cu pragul pentru abuzul in serviciu, pe care tocmai l-a votat in Senat. Si Rares Bogdan anunta ca PNL se opune pragului
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sugerat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca nu este de acord cu amendamentul privind pragul de 250.000 de lei pentru abuzul in serviciu, la scrut timp dupa ce s-au anuntat proteste in Piata Victoriei. Respectivul amendament a fost insa votat de senatorii PSD.
„Ministerul Justitiei trebuie sa prezinte public o varianta de reglementare adecvata pentru pragul valoric la abuzul in serviciu, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, cu recomandarile Comisiei de la Venetia si cu opiniile specialistilor in drept.
PSD ramane consecvent si va vota in Camera Deputatilor, care este for decizional, doar ceea ce recomanda profesionistii din justitie.
Modificarea Codurilor Penale este jalon in PNRR si trebuie sa ne asiguram ca aceasta reforma se va face cum trebuie”, a scris Ciolacu pe Facebook.
„O sa solicit ministrului Justitiei sa vina cu alt prag”, a declarat ulterior Ciolacu pentrui Digi24, precizand ca „va rezolva” el, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor.
Citeste mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/culisele-upgrade-ului-facut-de-coalitie-la-oug-13-pe-care-psd-si-pnl-si-l-doresc-dar-nu-si-l-asuma-2298939
Informatiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, in conformitate cu legislatia aplicabila, doar in limita a 120 de caractere.
Si prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a anuntat ca nu e de acord cu pragul.
„Sa fie limpede, PNL nu sustine introducerea unui prag pentru abuz in serviciu. Sa ne amintim ca CCR, care a blocat de doua ori taierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fara sa spuna cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectand astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fara sa ne indreptam spre pragul de trista amintire, dintr-o epoca ce trebuie condamnata!.
Le cer colegilor din Camera Deputatilor sa corecteze varianta votata in aceasta dimineata in Senat! De la Guvernul Romaniei, propunerea legislativa a plecat fara prag, ca sa fie lucrurile foarte clare!
Acum 5 ani am iesit in strada, alaturi de milioane de romani, pentru a protesta impotriva OUG 13. Va asigur ca nici eu, nici PNL nu ne-am schimbat. Nu ne calcam principiile in picioare si deciziile luate atunci! Marti, in primul BPN al partidului, vom lua si o decizie foarte clara in acest sens, iar colegii din Camera vor face ceea ce trebuie, pentru a demonstra ca PNL lupta pentru justitie, nu pentru coruptie!”, a scris, miercuri, Rares Bogdan pe pagina sa de Facebook.
Europarlamentarul Dragos Pislaru (REPER) anunta organizarea unui protest, miercuri seara, in Piata Victoriei in legatura cu votul senatorilor PSD-PNL-UDMR de a introduce un prag privind abuzul in serviciu de 250.000 de lei.
„Dragnea, fostii tai elevi te-au depasit. Ce n-ai reusit in 2017, au facut acum mostenitorii tai. PSD, PNL si UDMR au trecut AZI in Senat fosta OUG 13.
Abuzul in serviciu este dezincriminat daca prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adica 50.000 euro. Practic, daca furi 49.999 eur, esti ok, nu esti cercetat penal.
Ca idee, atat costa un apartament cu doua camere in provincie sau o garsoniera in Bucuresti. Diseara, colegii mei din REPER, dar si oamenii care cred in valorile democratiei, se strang in Piata Victoriei sa protesteze impotriva acestei mojicii.
Stiti coregrafia din 2017, nu?”, a anuntat Pislaru pe Facebook.
Si organizatia Coruptia Ucide anunta proteste.
„PSD-PNL-UDMR au depus modificarile sub forma de amendamente, nu sunt postate numele lor pe site-ul Senatul Romaniei, dar presa spune ca sunt membri ai Comisiei Juridice de la Senat. Ele au si fost votate!
Pe de alta parte, sursele noastre spun ca raportul a fost depus astazi la ora 10, fix cand incepea plenul, iar textul a fost definitivat dupa comisie, nu in timpul ei.
Disperare mare in doua zile consecutive pentru doua tipuri de furt:
• ieri pensiile speciale
• astazi abuzul in serviciu
Propunem sa ne pregatim pentru miscari de strada, trag din toate directiile!”, a transmis Coruptia Ucide.
Presedintele USR, Catalin Drula, a reactionat si el dur dupa ce reprezentantii PSD, PNL si UDMR au votat in Senat introducerea unui prag pentru abuzul in serviciu de 250.000 de lei.
„Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca vor sa dea liber la furat pana in 250.000 de lei. PSD si PNL au votat la Senat un nou prag la abuzul in serviciu. Comiti un prejudiciu de 250.000 de lei? Ai scapat.
E legea care ne-a scos in strada, cu sutele de mii, in 2017. E legea pe care am oprit-o atunci. Asa cum trebuie sa facem si acum. Urmeaza Camera Deputatilor si ne vom lupta sa nu treaca asa ceva.
Va chem alaturi de mine si USR sa punem presiune pe coalitia asta a hotiei si saraciei.
Votul vine in aceeasi zi in care, tot la Senat, au refuzat sa elimine pensiile speciale. Alegerea lor e facuta: prefera sa isi apere specialii decat sa luam miliarde de euro din PNRR.
Nu mai au nicio limita”, a transmis Drula.
Senatul a adoptat, in sedinta de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal si a altor acte normative, pentru punerea in acord cu decizii ale Curtii Constitutionale, prin care pragul pentru abuzul in serviciu, care se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, se stabileste la 250.000 de lei.
„Fapta functionarului public, care cu stiinta in exercitarea atributiilor de serviciu nu indeplineste un act prevazut de o lege (…) ori il indeplineste cu incalcarea unei dispozitii cuprinse intr-un astfel de act normativ cauzand astfel o paguba mai mare sau egala cu 250.000 de lei ori o vatamare grava a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. Dispozitiile privind conditia ca paguba sa fie mai mare de 250.000 lei nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o fractiune de abuz in serviciu ori pe neglijenta in serviciu, intr-un interval de cinci ani de la data ramanerii definitive a hotarari judecatoresti de condamnare”, se arata intr-un amendament adoptat de Senat.
Potrivit aceluiasi proiect, cu aceeasi pedeapsa (inchisoare de la 2 la 7 ani) se sanctioneaza si fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV SIDA.
Iata cum au votat partidele acest amendament:
Proiectul de lege va fi dezbatut de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.