Spionajul chinez a dat inca o lovitura: „Toate masinile ministrilor britanici sunt demontate chirugical”. Chinezii au implantat dispozitive de urmarire in piesele din BMW, Volkswagen, Volvo si Jaguar Land Rover
Agentii serviciilor de informatii britanice au gasit un dispozitiv de spionaj chinezesc intr-o masina a guvernului britanic, pe teritoriul britanic, anunta iNews. Acum, vehiculele folosite de ministrii si diplomatii britanici sunt demontate „chirurgical”, a declarat o sursa din cadrul unui serviciu secret.
Cel putin o cartela SIM capabila sa transmita date de localizare a fost descoperita in cadrul unei verificari a vehiculelor guvernamentale si diplomatice, care a scos la iveala „lucruri ingrijoratoare”.
Dispozitivul de geolocalizare fusese plasat intr-un vehicul in interiorul unei piese sigilate importate de la un furnizor din China si instalate de catre producatorul vehiculului, potrivit sursei.
Oficialii chinezi au respins dezvaluirile ca fiind „nefondate si simple zvonuri”, adaugand: „Ne opunem cu fermitate manipularii politice asupra cooperarii economice si comerciale normale sau oricarei defaimari a intreprinderilor chineze.”
Descoperirea ridica probleme serioase in materie de securitate nationala, in contextul in care politicienii de rang inalt au cerut o analiza urgenta a „amenintarii sistemice” reprezentate de serviciile de informatii chineze.
Oficialii au demontat vehiculele guvernului britanic si le-au periat atent pentru a gasi SIM-uri de urmarire chinezesti, pentru a intensifica apararea Regatului Unit impotriva spionajului din partea statelor ostile, potrivit a doua surse din serviciile de informatii. Masinile sunt folosite pentru a transporta ministrii si diplomatii guvernului.
Un ofiter de informatii in functie a declarat pentru iNews ca cel putin o cartela SIM secreta a fost gasita in timpul perchezitiilor. Masinile au fost „demontate chirurgical pana la ultima piulita si surub” de catre lucratorii serviciilor de informatii si au fost gasite „lucruri destul de tulburatoare”, a declarat ofiterul.
„Acestea [SIM-urile de urmarire] ofera posibilitatea de a spiona guvernul pe o perioada de luni si ani, inregistrand in mod constant miscarile, construind in mod constant o imagine detaliata a activitatii. Aceasta este o vulnerabilitate”.
Perchezitiile au fost efectuate pe fondul temerilor din ce in ce mai mari ca serviciile de informatii chineze si rusesti au vizat ministrii britanici.
Dispozitivele de geolocalizare pot fi plasate in vehicule fara stirea producatorilor, dupa ce sunt ascunse in interiorul unor piese sigilate de la furnizori din China, potrivit sursei de securitate care serveste.
Unitatile de control electronic (ECU), care sunt responsabile pentru buna functionare a motorului unui vehicul si care sunt procurate in principal din China, sunt incorporate cu cartele SIM inainte de a fi trimise producatorilor de automobile sub forma de unitati sigilate, potrivit sursei de securitate aflate in serviciu.
Un fost ofiter de informatii de rang inalt a declarat ca amenintarea potentiala este „uriasa”, deoarece serviciile de informatii straine cauta sa exploateze „vulnerabilitatile” folosind tehnologie chineza: „Pot chinezii sa ne urmareasca politicienii daca vor? Da. Pot rusii sa ne urmareasca politicienii daca vor? Da. Pot sa asculte ce fac in masini? Daca ii urmaresc si vor sa faca asta, bineinteles ca pot.”
Cartelele SIM sunt ceva obisnuit in vehicule, fiind instalate de producatorii de automobile in scopuri de conectivitate sau pur si simplu pentru a furniza date privind performanta unei masini. Majoritatea masinilor au cel putin o conexiune 2G. Dar oficialii din domeniul serviciilor de informatii avertizeaza ca acestea au creat o vulnerabilitate crescuta din partea statelor ostile.
In ultimii ani, o serie de producatori auto de top au incheiat acorduri cu companii chinezesti acuzate de spionaj in Occident.
BMW, Volkswagen, Volvo si Jaguar Land Rover au incheiat parteneriate cu China Unicom pentru a dezvolta conectivitatea 5G in interiorul masinilor, pentru a comunica informatii in timp real cu infrastructura, cu vehiculele si cu serviciile bazate pe cloud.
China Unicom a fost sanctionata de SUA in 2021 in urma unor preocupari „semnificative” privind securitatea nationala si spionajul.
Richard Hollis, fost oficial al comunitatii de informatii din SUA si director al firmei de consultanta in domeniul riscurilor de securitate cibernetica Risk Crew, a declarat ca echipa sa de profesionisti in domeniul auditului si testarii lucreaza cu mai multi producatori auto si ca a fost martor direct la atacuri cibernetice din zona lanturilor de aprovizionare din industria auto, sponsorizate de anumite state.