Spitalul din Sibiu, reactie dura dupa ce tatal unei fetite i-a amenintat cu bataia pe medici: „Este momentul sa oprim jignirea personalului medical”

news

Un sibian care si-a adus fiica la Spitalul Judetean din oras acuza ca a mai bine de zece ore la unitatea de urgente fara ca cineva sa ii spuna ce probleme are copilul. El si-a descarcat nervii intr-un live pe Facebook din curtea spitalului.

„Stiti careva pe directorul Spitalului de Urgenta sau cine se ocupa de UPU? Oare cum o cheama pe asta de e la Consiliul Judetean? Doamna Cimpean si domnul Bibu se ocupa de spital. Aici sta fiica mea de azi dimineata. Ii era foarte rau. Am fost ieri la medicul de familie, iar el n-a stiut ce sa ii faca si ne-a zis sa mergem la Urgenta.

De azi dimineata stam aici, va inchipuiti ca copila mea de ieri nu a mancat, nu a fost la WC, sta intinsa pe pat si mi-a spus ca nu i-au facut absolut nimic. I-au luat niste sange. Am venit dupa 4 ore, am venit dupa 6 ore, am venit dupa 8 ore, sunt deja peste 10 ore de cand sta si nu i se spune nimic. Nici ca are ceva, nici ca nu are, absolut nimic.

(…) Acum o iau pe fiica mea pe semnatura, a lesinat deja o data, pentru ca nemancata fiind de 24 de ore, fiind slabita, cand i-au luat sangele a lesinat si i-au pus o perfuzie si sta asa. Exista vreun director responsabil pentru toata mizeria care e la Spitalul Judetean? Exista vreun singur personaj sa poti vorbi cu el?

Asistenta e ca doiul in carti si n-ai cu cine sa vorbesti. Ce sa faca daca e atat de praf si dezinteresata total? Exista vreun medic care a preluat cazul? Eu nu stiu asta. Vad o asistenta care e varza, zici ca acum moare, plictisita, fara niciun chef de viata, fiica mea sta pe pat de 10 ore si pur si simplu mi-au zis ca pot sa o iau acasa daca vreau ca ei nu stiu ce sa ii faca.

(…) Imi vine sa ii iau la bataie pe toti, efectiv sunt niste nesimtiti. Felul in care vorbesc, dezinteresul cu care te trateaza, asta te doare mai tare. Bineinteles ca o sa depun plangere. Problema mea este ca l-as lua de gat pe unul care ia bani pentru ce se intampla aici. (…) Copila sta cu dureri, cu stari de voma, se simte rau”, a spus barbatul pe Facebook.

Conducerea spitalului a reactionat cu duritate.

„In urma distribuirii pe o cunoscuta retea de socializare online a unei transmisii live avand ca subiect modalitatea de acordare a ingrijirilor medicale in Unitatea de Primiri Urgente a SCJU Sibiu si in cadrul caruia este folosit un limbaj jignitor si agresiv la adresa personalului spitalului, sunt formulate amenintari grave si prezentate informatii false, care induc in eroare opinia publica, dorim sa facem cateva precizari pentru a clarifica aceasta situatie.

In cadrul Unitatii de Primiri Urgente a SCJU Sibiu sunt salvate zilnic zeci de vieti iar personalul medical intra in contact cu numerosi oameni, fie in calitate de pacienti fie de apartinatori. Relationam cu parinti, frati, surori sau copii ai pacientilor. De aceea, putem intelege nelinistea si teama unui tata in momentul cand stie ca fiica sa este bolnava si se afla intr-o unitate de primiri urgente pentru investigatii medicale. Intelegem si empatizam cu sentimentele oricarei persoane aflata intr-o suferinta fizica sau intr-o stare emotionala aparte. Dar nu este normal ca o astfel de stare sa afecteze atitudinea si comportamentul fata de realitate. De aceea nu putem intelege si nici tolera un limbaj agresiv si jignitor utilizat in raport cu personalul medical. Nu putem tolera amenintarile si ingadui incalcarea regulilor de comportament intr-o unitate sanitara. Nu acceptam transmiterea unor informatii false, care distorsioneaza realitatea si creeaza o imagine negativa a Unitatii Primiri Urgente din cadrul SCJU Sibiu. Cu atat mai mult cu cat nu exista o justificare reala a unui astfel de comportament.

Tocmai de aceea, ne rezervam dreptul de a actiona pe caile legale raportat la situatia generata de postarea in mediul online a unei transmisii video live din curtea SCJU Sibiu, realizata de dl. X, in calitate de apartinator al pacientei Y, care s-a prezentat pentru investigatii in cadrul UPU”, transmit reprezentantii SCJU Sibiu.

Spitalul a explicat ca investigatiile medicale dureaza, de aceea fata barbatului a trebuit sa stea

„Orice persoana cu o minima cultura sanitara stie ca investigatiile medicale dureaza. Medicina nu este magie, nu poti intra bolnav pe o usa si iesi vindecat dupa cateva minute pe alta. Nu exista un buton pe care sa apesi iar analizele medicale sa fie disponibile in timp real. Investigatiile si tratamentul necesita timp. Iar in Unitatea de Primiri Urgente sunt mai multi pacienti simultan. Unii cu afectiuni extrem de grave, care se afla poate, la granita dintre viata si moarte. Nu era cazul pacientei Y care s-a aflat permanent sub monitorizare, fara a avea o situatie medicala amenintatoare de viata.

De asemenea, va informam ca spitalul cerceteaza, in amanunt, modul de acordare a serviciilor medicale acordate pacientei si pana in momentul de fata suntem in masura sa va punem la dispozitie urmatoarele date:

Pacienta s-a prezentat spontan (pe picioare) in UPU in data de 5 aprilie ora 11.12 cu urmatoarele simptome: cefalee, tuse, febra vechi de doua saptamani si a fost preluata cu rapiditate de personalul medical si dupa efectuarea procedurilor de triaj a fost directionata catre zona dedicata pacientilor cu simptome respiratorii infectioase;

Ora primului consult al pacientei a fost 11.25. (la 13 minute de la prezentare!) in zona dedicata pacientilor cu simptome respiratorii infectioase. Acest consult a fost intrerupt de o solicitare pentru echipa medicala, cu scopul de a interveni la un pacient in stop cardio-respirator;

Ulterior, la revenirea echipei, pacienta a fost din nou consultata si au fost indicate investigatiile necesare.

Ore si investigatii, conform documentelor medicale:

test rapid Covid-19 si test rapid gripa – ora 11.26;
Recoltare probe pentru investigatii PCR – Multiplex – ora 11.27;
recoltare analize, – ora 13.01;
examinare radiologica – ora 13.02;
eliberarea rezultatelor unui prim set de analize ora 15.05;
eliberarea rezultatelor altor analize ora 17.40;
eliberare rezultate PCR -Multiplex – ora 21.17.
Pe intreaga perioada a stationarii in zona medicala s-a administrat medicatie antalgice/antiinflamatorie (paracetamol) pacienta fiind in permanenta supravegheata, conform procedurilor.

Toate aceste date indica o conduita medicala corecta. Sigur, aceste proceduri necesita, asa cum am mai precizat, un timp considerabil in vederea finalizarii lor si stabilirii diagnosticului si tratamentului optim.

Pe fondul nemultumirilor legate de timpul necesar investigatiilor, tatal pacientei a reactionat intr-un mod necorespunzator punand permanent presiune pe personalul medical, adresand jigniri si intrand si filmand in zone neautorizate.

Tatal pacientei a solicitat externarea pe proprie raspundere. Ca urmare, personalul medical i-a explicat ca acest lucru este posibil dar trebuie ca pacienta sa semneze refuzul de a astepta rezultatele tuturor investigatiilor si efectuarea consultatiilor de specialitate si a terapiei ulterioare corespunzatoare. In conditiile asumarii celor mai sus mentionate, pacienta a plecat din UPU la ora 17.40, cu recomandari medicale. Pacienta a stat in Unitatea Primiri Urgente circa 6 ore fiind permanent supravegheata.

Ulterior, pacienta a revenit in UPU adusa cu ambulanta de la domiciliu la ora 19.30 si a beneficiat de consultatiile care ar fi fost efectuate daca nu ar fi parasit anterior serviciul de urgenta, fara a astepta rezultatele tuturor investigatiilor si consulturile de specialitate suplimentare, care se efectueaza dupa finalizarea tuturor analizelor. Pacienta a stat in UPU circa 3 ore si a refuzat, in acesta perioada, tratamentul medical. Pacienta a plecat cu recomandari medicale, dupa stabilirea diagnosticului. Starea sa nu a necesitat internare. Si in acest caz conduita medicala a fost una corecta”, se arata in comunicatul remis de SCJU Sibiu.

Spitalul va verifica si modul de relationare si transmitere a informatiilor catre pacienta si apartinator cu privire la evolutia cazului.

„Avand in vedere cele anterior mentionate, consideram nejustificata, jignitoare si ofensatoare atitudinea tatalui pacientei fata de intreg personalul medical. De asemenea, subliniem ca informatiile transmise cu privire la lipsa de interes fata de pacienta si la organizare si activitatea UPU au fost false, zona in care s-a aflat pacienta fiind una dedicata pentru pacientii suspecti de afectiuni respiratorii infectioase, conform procedurilor si circuitelor medicale. Lipsa de limite invita la lipsa de respect. Este momentul sa oprim jignirea personalului medical si propagarea unor informatii neconforme cu realitatea!”, transmit reprezentantii SCJU Sibiu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: