Deputatul PNL Cristian Bacanu a dezvaluit, marti, ca in cadrul institutiei Avocatul Poporului se afla directori care incaseaza la salariu un spor de 2.500 de lei pentru ca ar lucra „in praf”. „Este unul din multele sporuri, platite din bani publici luati de la investitii in infrastructura, in sanatate, in educatie si in alte domenii vitale, cu care PSD si-a cumparat linistea si si-a imbuibat camarila de partid”, precizeaza Bacanu.
„Sunt liberal si va spun: ceva nu este in regula cu atatea sporuri! 2500 de lei este sporul de praf si conditii vatamatoare pe care il primeste lunar un director din institutia ‘Avocatului Poporului’ (da, institutia aceea care in ultimii ani a dovedit ca ar trebui sa se numeasca Avocatul Coruptilor si al carei singur scop recent pare sa fi fost, eliberarea lui Liviu Dragnea din puscarie si desfiintarea DNA). 2500 de lei! Adica un salariu minim pe economie. Sau putin peste 10 alocatii majorate. Sau aproape doua pensii medii. Si asta pentru ca sta, aparent, in praf. Ca de lucrat in conditii vatamatoare, ma indoiesc sincer ca o face.
Este unul din multele sporuri, platite din bani publici luati de la investitii in infrastructura, in sanatate, in educatie si in alte domenii vitale, cu care PSD si-a cumparat linistea si si-a imbuibat camarila de partid.
Si in mediul privat se lucreaza cu calculatorul, dar de spor pentru ca isi obosesc ochii nici nu poate fi vorba. Si nici de spor de stres. Si nici de spor de mediu toxic. Si nici de multe astfel de sporuri, care mai de care mai jignitoare la adresa bunului simt si mai agresive cu banul public. Ban pe care il varsa la buget, luna de luna, cei care lucreaza in mediul privat; de cele mai multe ori in stres, in mediu toxic sau in fata unui calculator. Fara sa primeasca niciun spor, evident!
Cred ca trebuie sa taiem raul din radacina si sa punem stop capusarii bugetului de stat prin astfel de practici PSD-iste”, a scris Bacanu pe Facebook.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seara, ca nu sustine ”o abordare heirupista” a sporurilor din sistemul public de salarizare, deoarece unele categorii de persoane muncesc foarte mult, iar plata in plus se justifica. Acolo unde, insa, vor fi descoperite ”sporuri anapoda”, Turcan crede ca trebuie eliminate, dand exemplul sporului de calculator si celui de confidentialitate.
”In calitate de ministrul al Muncii, nu am sustinut o abordare heirupista de tratare a sporurilor bugetarilor pentru ca, realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult si merita motivati si in acelasi timp bugetari care lucreaza in conditii dificile si acestia trebuie sprijiniti. Acolo unde sunt sporuri anapoda, in momentul in care le luam la puricat, unul cate unul, punem degetul pe rana si, fie le acordam intr-o suma fixa, daca vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a declarat, luni seara, la Realitatea Plus, Raluca Turcan.
Ministrul a precizat ca ”scopul nu este sa faci rau bugetarilor”.
Detaliind situatia unor sporuri, Turcan a precizat ca cel de antena ”ar trebui sa fie acordat intr-o suma fixa”. ”Daca exista un nivel de radiatii sau expunere la radiatii, functionarii sa fie recompensati”, a mai declarat Turcan.
Ministrul crede ca sporul de antena si cel de confidentialitate ar trebui eliminate.
”Sporul de calculator nici nu ar trebui sa existe din punctul nostru de vedere si vom propune eliminarea, asa cum am propune eliminarea si pentru sporul de confidentialitate. Daca lucrezi intr-un domeniu care presupune confidentialitate, nu trebuie sa fii rasplatit pentru faptul ca respecti legea”, a mai afirmat Turcan.
Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a declarat ca sporurile in sistemul public, cu cateva exceptii, au aparut precum pensiile speciale si ”cine s-a descurcat sa prinda un moment prielnic si a fost aproape de decident a obtinut un spor”.
Ea a adaugat ca, potrivit informatiilor pe care le-a centralizat, sunt peste 50 de tipuri de sporuri, de la cel pentru conditii de stres sau suprasolicitare neuropsihica, la spor pentru munca in ture, spor pentru gestionarea informatiilor clasificate si pentru pastrarea confidentialitatii.
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…