externe

Stanga protesteaza in Franta dupa ce Macron l-a numit pe Michel Barnier premier

Mii de oameni au iesit sambata pe strazile din Franta pentru a protesta fata de decizia presedintelui Emmanuel Macron de a-l numi pe Michel Barnier, de centru-dreapta, prim-ministru, partidele de stanga acuzandu-l ca a fraudat alegerile legislative, potrivit Reuters.

Macron l-a numit pe conservatorul Barnier, in varsta de 73 de ani, fost negociator al Uniunii Europene pentru Brexit, joi, in functia de prim-ministru, incheind o cautare de doua luni in urma deciziei sale nefaste de a convoca alegeri legislative care au condus la diviziunea parlamentului in trei blocuri.

In primul sau interviu in calitate de sef al guvernului, Barnier a spus vineri seara ca guvernul sau, caruia ii lipseste o majoritate clara, va include conservatori, membri ai taberei lui Macron si a sperat ca unii de stanga.

Barnier se confrunta cu sarcina descurajanta de a incerca sa impulsioneze reforme si bugetul 2025, deoarece Franta este sub presiunea Comisiei Europene si a pietelor de obligatiuni pentru a-si reduce deficitul.

Stanga, condusa de partidul extremist La France Insoumise (LFI), l-a acuzat pe Macron de negare a democratiei si de fraudare a alegerilor dupa ce presedintele a refuzat sa aleaga candidatul aliantei Noului Front Popular (NFP) care a ocupat primul loc la votul din iulie.

Institutul de sondare publica Elabe a publicat vineri un sondaj care arata ca 74% dintre francezi considerau ca Macron a ignorat rezultatele alegerilor, 55% crezand ca a fraudat alegerile.

Ca raspuns la numirea lui Barnier, al carui partid de centru-dreapta Les Republicains este doar al cincilea bloc in parlament cu mai putin de 50 de parlamentari, liderii de stanga, sindicatele si asociatiile studentesti au cerut proteste in masa sambata inainte de noi actiuni, inclusiv posibile greve la 1 octombrie.

Partidul LFI a declarat ca vor avea loc 130 de proteste in toata tara.

Barnier a continuat sambata consultarile, cautand sa formeze un guvern, o munca dificila, avand in vedere ca se confrunta cu un potential vot de cenzura, in special cu un proiect de buget urgent pentru 2025, care urmeaza sa fie discutat in parlament la inceputul lunii octombrie.

NFP si Rassemblement national (RN) de extrema-dreapta au impreuna o majoritate si l-ar putea inlatura pe prim-ministru printr-un vot de cenzura daca decid sa colaboreze.

RN si-a dat aprobarea tacita pentru Barnier, invocand o serie de conditii pentru a nu sustine un vot de cenzura.

„Este un prim-ministru sub supraveghere. Nimic nu se poate face fara noi”, a declarat sambata liderul partidului RN, Jordan Bardella, pentru BFM.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Premierul polonez Donald Tusk va institui starea de dezastru natural. Declaratia va facilita ajutorul urgent din partea Uniunii Europene

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca guvernul sau va declara starea de dezastru natural,…

13 ore ago

Prima zapada pe Transalpina. Salvamontistii au ajutat mai multi turisti sa coboare din munti

Pe Transalpina, la peste 1900 m altitudine, in sectorul Dengherul - Carbunele, stratul de zapada…

13 ore ago

Inca 35 de civili raniti de o bomba ruseasca in Harkov. Zelenski: “Aceasta teroare poate fi oprita”

Cel putin 35 de persoane, dintre care trei sunt copii, au fost ranite astazi, cand…

13 ore ago

Vladimir Tismaneanu, mesaj dur despre Geoana: „Il cunosc de circa 30 de ani, a fost impins in cariera de Melescanu”. Melescanu a fost sef SIE

Cunoscutul politolog Vladimir Tismaneanu, stabilit in Statele Unite, ii face un portret dur lui Mircea…

8 ore ago