externe

Statele baltice avertizeaza ca sunt gata sa trimita trupe in Ucraina fara acordul NATO daca rusii vor strapunge frontul ucrainean

Membrii parlamentului statelor baltice i-au avertizat saptamana trecuta pe oficialii germani ca guvernele lor sunt gata sa trimita trupe in Ucraina daca Rusia va obtine castiguri considerabile, relateaza Der Spiegel.

Publicatia germana a relatat ca oficialii baltici au lansat avertismentul in timp ce discutau cu reprezentanti ai Berlinului la Conferinta Lennart Meri din Tallinn, Estonia.

Der Spiegel nu a numit niciunul dintre oficiali si nici nu a identificat ce tari reprezentau, dar a precizat ca acestia si-au exprimat ingrijorarea cu privire la politica actuala a cancelarului german Olaf Scholz fata de razboi.

Scholz a refuzat Ucrainei permisiunea de a folosi arme furnizate de Germania in lovituri pe teritoriul rusesc, in conformitate cu pozitia Washingtonului de a nu permite Kievului sa foloseasca armament donat pentru atacuri dincolo de granitele Ucrainei.

Der Spiegel a relatat ca oficialii baltici erau ingrijorati ca astfel de politici creeaza o incercare fara prea multa curaj de a ajuta Kievul si ar putea permite Rusiei sa obtina avantajul in Ucraina.

Acestia au spus ca, daca Moscova ar castiga teren semnificativ si strapunge frontul din estul Ucrainei, guvernele lor si Polonia ar putea muta trupe in zona de conflict chiar inainte ca Rusia sa-si desfasoare soldatii la granitele lor, a relatat publicatia.

Argumentul oficialilor, potrivit Der Spiegel, a fost ca tratarea Moscovei cu retinere s-ar putea intoarce impotriva lor si ar putea crea, in schimb, o escaladare.

Ca si Ucraina, statele baltice – Estonia, Letonia si Lituania – au facut parte anterior din Uniunea Sovietica.

Acestea au fost unii dintre cei mai vocali membri ai NATO in a impinge restul aliantei sa intensifice sprijinul pentru Kiev, temandu-se ca presedintele rus Vladimir Putin ar putea cauta sa isi continue cucerirea in regiune daca va pune mana pe Ucraina.

Impreuna cu presedintele francez Emmanuel Macron, acestia au dat de inteles in repetate randuri ca nu exclud trimiterea de trupe NATO in Ucraina.

Oficialii din Estonia au semnalat recent posibilitatea de a-si desfasura trupele pentru a indeplini roluri necombatante si a-i elibera pe ucraineni pentru a lupta pe front. Exista temeri ca astfel de actiuni ar putea escalada rapid conflictul intr-un razboi direct intre NATO si Rusia.

Ingrijorarile raportate de Der Spiegel au aparut dupa ce Rusia a lansat un nou asalt in nord-estul Ucrainei, lovind orasul Harkov si capturand mai multe asezari din regiunea inconjuratoare. Observatorii militari spun ca Kremlinul nu poate cuceri Harkovul cu resursele pe care le-a desfasurat acolo pana acum, dar Rusia a bombardat orasul si a provocat victime civile.

Pe frontul principal din est, Ucraina se lupta de luni de zile sa stopeze ofensiva ruseasca, dupa ce proviziile sale din SUA au inceput sa se diminueze. Ajutorul a fost reluat dupa luni de zile de blocaj in Congres, dar Kievul spune ca echipamentul occidental ajunge adesea prea tarziu pentru a schimba cursul razboiului, deoarece conditiile se schimba mereu.

Intre timp, saptamana trecuta, Rusia a starnit alarma in randul vecinilor sai cu o propunere a ministerului apararii de a schimba granitele maritime cu Finlanda si Lituania in ianuarie 2025. Proiectul a fost incarcat marti in registrul de legi al Rusiei, dar a fost ulterior eliminat.

Joi, oficialii de la Tallinn au declarat ca Moscova a indepartat 24 din cele 50 de geamanduri care marcheaza granitele Rusiei cu Estonia pe raul Narva. Oficialii au declarat ca Rusia a contestat amplasarea balizelor.

Duminica, sase natiuni NATO – Norvegia, Polonia, Finlanda, Estonia, Letonia si Lituania – au declarat ca vor construi un „zid unificat de drone” cu vehicule aeriene fara pilot si tehnologii mai avansate pentru a-si intari granitele.

Preocuparile lor nu sunt centrate doar pe o invazie ruseasca la scara larga. Finlanda, de exemplu, a declarat ca Rusia a incercat sa-i copleseasca pe oficialii finlandezi de frontiera cu valuri de migranti care incearca sa intre la granitele sale.

Norvegia, Finlanda, Estonia si Letonia au granite terestre comune cu Rusia continentala, iar Polonia si Lituania au granite terestre comune cu Belarus, un aliat apropiat al Kremlinului.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Un val de caldura cuprinde mari parti din SUA, provocand decese in vest

Dupa ce a provocat decese si a doborat recorduri de temperatura in vestul SUA in…

19 minute ago

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un numeste exercitiile cu munitie reala din Coreea de Sud o „isterie sinucigasa”

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a numit recentele exercitii cu munitie reala ale Coreei…

42 de minute ago

Zelenski explica de ce Viktor Orban nu poate fi mediator intre Ucraina si Rusia: „Nu am avut nicio idee ca va zbura la Moscova”

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat luni ca nu poate exista mediere intre Ucraina si…

3 ore ago

PSD sustine ca Oradea si Clujul au fost depasite de Craiova si Buzau: „Primarii PSD reusesc cele mai bune performante in privinta valorii proiectelor eligibile”

PSD a sustinut, luni, intr-un comunicat de presa, ca orasele conduse de primari social-democrati "reusesc…

O oră ago

Presedintele Estoniei cere membrilor NATO sa majoreze cheltuielile de aparare la 3% din PIB: „Rusia va fi si mai ostila in urmatorul deceniu”

Membrii NATO ar trebui sa ia in considerare cresterea cheltuielilor de aparare la 3% din…

O oră ago