externe

Statele membre ale UE au adoptat Legea pentru Refacerea Naturii, care prevede restaurarea a 20% din zonele terestre si marine degradate. Votul provoaca o criza guvernamentala la Viena

Mai multi copaci si refacerea mlastinilor si a raurilor: Aceasta este ceea ce au decis ministrii mediului din UE prin Legea pentru Refacerea Naturii. Ministrii Mediului din Uniunea Europeana au adoptat Legea pentru Refacerea Naturii, parte din Green Deal, care a fost subiectul unor controverse timp de luni de zile. Potrivit legii, in viitor, in Uniunea Europeana vor fi plantati mai multi copaci, iar mlastinile si raurile vor fi readuse la starea lor naturala, relateaza Tagesschau.

O majoritate suficienta de state membre ale UE a fost de acord cu proiectul, asa cum a anuntat actuala presedintie belgiana a Consiliului UE. 80% din habitatele din Uniunea Europeana se afla intr-o stare precara, potrivit cifrelor oficiale. Legea obliga tarile UE sa restaureze cel putin 20 % din zonele terestre si marine degradate pana in 2030 si toate ecosistemele amenintate pana in 2050.

Aprobarea finala a legii de refacere de catre cele 27 de tari ale UE a fost considerata de fapt o formalitate. Cu toate acestea, majoritatea a fost obtinuta datorita unei schimbari de curs din partea Austriei. Ministrul protectiei climei si mediului din republica alpina, Leonore Gewessler, a votat in favoarea legii, opunandu-se astfel partenerului sau de coalitie conservator, partidul cancelarului, OVP.

Cancelarul austriac Karl Nehammer este de parere ca actiunile ministrului sau sunt ilegale. El a anuntat in prealabil ca, in cazul aprobarii, va fi introdusa o actiune in anulare la Curtea Europeana de Justitie. Cu toate acestea, Gewessler declarase anterior ca votul sau este corect din punct de vedere juridic.

In timp ce ecologistii, numerosi oameni de stiinta si companii s-au declarat in favoarea legii, a existat o opozitie puternica, in special din partea crestin-democratilor si a asociatiilor de fermieri. Criticii s-au temut de reducerile excesive pentru agricultori si de impactul asupra productiei de alimente in UE. Pentru a raspunde acestor ingrijorari, legea a fost diluata in mod semnificativ in timpul procesului de negociere.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Europa a decis sa se descurce fara gazul rusesc in aceasta iarna. Depozitele europene sunt pline in proportie de peste 90%

Dupa ce au renuntat la importurile din Rusia, tarile europene primesc gaze din Norvegia si…

2 ore ago

Fostul crainic de la Dinamo, retinut pentru agresarea sexuala a unui adolescent intr-un bazin de inot

Un barbat de 58 de ani a fost retinut de procurorii Parchetului de pe langa…

4 minute ago

Grebla: „Nu am gasit niciun vot furat”. Noi atacuri la adresa lui Clotilde Armand

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, a afirmat, joi, ca "fair-play-ul electoral a cam disparut…

2 ore ago

Presshub: Calaii sistemului de protectia copilului protejati de sistem

De-a lungul anilor, am investit timp si resurse in documentarea si analiza cazurilor de abuz…

12 minute ago