Statele Unite, asaltate de LB.1, cea mai recenta subvarianta de COVID-19. Tulpina este extrem de contagioasa, dar are simptome mai blande decat variantele precedente
LB.1 este cea mai recenta subvarianta COVID-19 care a ajuns pe prima pagina a ziarelor in timp ce circula in Statele Unite. Tulpina extrem de contagioasa, care a aparut la scurt timp dupa variantele „FLiRT”, inclusiv KP.3 si KP.2, provoaca o proportie tot mai mare de infectii.
Pe masura ce in SUA se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri si de vizite la camera de urgenta din intreaga tara, unii sunt ingrijorati de un val de vara. LB.1 este a treia varianta COVID-19 din SUA in acest moment, dupa KP.3 si KP.2, dominante, conform celor mai recente date ale Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), citate de MSN.
Incepand cu 22 iunie, KP.3 reprezinta aproximativ 33% din cazurile din S.U.A. Urmatoarea varianta cea mai comuna este KP.2, care reprezinta aproximativ 21% din cazuri, urmata de LB.1, responsabila de 17,5% din cazuri.
De la sfarsitul lunii mai, ponderea cazurilor cauzate de LB.1 a fost mai mult decat dubla, conform datelor CDC. Potrivit unor experti, aceasta noua varianta mutanta ar putea fi pe cale sa depaseasca variantele FLiRT in urmatoarele saptamani. In timp ce cifrele globale COVID-19, inclusiv spitalizarile si decesele, sunt relativ scazute in comparatie cu iarna, in ultimele saptamani, cazurile au fost in crestere in majoritatea statelor americane, in special in vest. CDC estimeaza ca, incepand cu 25 iunie, cazurile de COVID-19 sunt in crestere sau probabil in crestere in 44 de state, stabile sau incerte in 5 state si in scadere intr-un singur stat, Hawaii.
Potrivit Dr. William Schaffner, profesor de boli infectioase la Centrul Medical al Universitatii Vanderbilt, ceea ce vedem acum este mai degraba un „hop” asteptat. Spre deosebire de gripa, COVID-19 nu este sezonier si continua sa se raspandeasca in timpul verii, dar aceste cresteri sunt mult mai putin substantiale decat cresterile din timpul iernii, adauga Schaffner.
Pe masura ce calatoriile pentru vacantele de vara ating cote maxime si oamenii se aduna din ce in ce mai mult in case, in aerul conditionat, pentru a scapa de valurile de caldura, COVID-19 este de asteptat sa continue sa creasca. „Daca nu a crescut inca in comunitatea dumneavoastra, probabil ca va creste dupa toate calatoriile de pe 4 iulie”, spune Schaffner.
LB.1 face parte din familia omicron – cel mai nou stranepot, ca sa spunem asa, spune Schaffner. Subvarianta LB.1 este o ramura a JN.1, care a fost dominanta in cea mai mare parte a iernii si primaverii.
„LB.1 este strans legata de variantele FLiRT, dar are cateva mutatii unice in diferite parti ale proteinei spike”, spune Pekosz. Acestea includ mutatii cheie care afecteaza capacitatea LB.1 de a eluda imunitatea.
„Am mai vazut astfel de mutatii la alte variante (inclusiv JN.1). … Acestea nu par a fi deosebit de ingrijoratoare sau un semn ca virusul s-a schimbat drastic”, adauga Pekosz.
Aparitia LB.1 continua o tendinta continua, noteaza expertii. Virusul SARS-CoV-2 sufera mutatii si da nastere la noi variante, care sunt mai capabile sa scape de imunitate si sa invinga alte tulpini pana la aparitia uneia noi.
Mai mult de 97% dintre persoanele din SUA au anticorpi naturali sau indusi prin vaccinare impotriva COVID-19, dar acestia dispar in timp, conform CDC.
O caracteristica a subvariantelor omicron este ca sunt foarte transmisibile. „LB.1 este foarte contagioasa si se raspandeste foarte usor”, spune Schaffner.
Tulpinile mai noi par sa produca in general infectii mai blande. Dar COVID poate provoca in continuare un spectru de boli. „Unii oameni au o durere in gat foarte clasica, nas care curge, tuse si febra scazuta”, a declarat pentru NBC News Dr. Paul Sax, directorul clinic al diviziei de boli infectioase de la Brigham and Women’s Hospital si profesor de medicina la Harvard Medical School. „La altii, este vorba mai ales de greata si diaree, cu simptome respiratorii foarte minime.”
Iar „unii oameni pot prezenta in continuare simptome severe, suficiente pentru a fi spitalizati si anume, grupurile cu risc ridicat: persoanele in varsta de 65 de ani si peste, persoanele cu afectiuni medicale subiacente si persoanele care sunt imunocompromise.”
Vizitele la camera de urgenta din cauza COVID au crescut in Statele Unite cu 23% in ultima saptamana, dar sunt inca relativ scazute, iar ratele de spitalizare raman la un nivel constant, conform CDC.