Statistica ingrijoratoare. Un sfert din donatiile politice din UE merg catre partide extremiste si populiste

externe

Un sfert din totalul banilor privati donati partidelor politice din UE se indreapta catre miscarile de extrema dreapta, de extrema stanga si populiste, sporind astfel finantele acestora cu milioane de euro inainte de alegerile cruciale pentru Parlamentul European de saptamana viitoare, relateaza The Guardian.

In contextul in care sondajele prevad o crestere a sprijinului pentru partidele conservatoare de linie dura, eurosceptice si pro-Rusia, The Guardian si alti 26 de parteneri media, condusi de grupul de investigatii Follow the Money, publica Transparency Gap, cea mai ampla analiza de pana acum a finantarii politice in UE.

Datele au fost culese din rapoartele anuale a peste 200 de partide din 25 de tari.

Ele arata ca 150 de milioane de euro, echivalentul a 1 euro din 4 euro din toate donatiile private facute intre 2019 si 2022, au mers catre partidele populiste si cele cu cele mai extreme opinii politice.

Grupurile de extrema-dreapta au atras peste 97 de milioane de euro, echivalentul a 1 euro la fiecare 7 euro din banii privati.

Proiectul a folosit aceeasi clasificare a partidelor ca si grupul de cercetare The PopuList, care ii defineste pe cei de extrema dreapta ca avand o ideologie nationalista si autoritara.

Desi majoritatea tarilor obliga partidele sa isi declare veniturile totale din surse publice si private, normele variaza foarte mult, iar in unele state membre finantarea este o „cutie neagra”. Trei sferturi dintre acestea nu publica nicio informatie sau publica doar date partiale cu privire la persoanele sau intreprinderile care se afla in spatele donatiilor.

Exista un decalaj de transparenta chiar si atunci cand partidele respecta normele tarii lor. Cercetarea nu a gasit niciun semn de neregula, dar un studiu important comandat de Parlamentul European privind finantarea partidelor politice a concluzionat ca lipsa de transparenta poate duce la riscuri de coruptie.

„Desi toate statele membre ale UE au adoptat reglementari privind raportarea si publicarea donatiilor, ceea ce trebuie raportat si ceea ce trebuie dezvaluit variaza substantial … exista adesea o discrepanta izbitoare intre pragurile scazute de raportare si cele ridicate de publicare, iar pragul mediu de 2 400 de euro implica potentiale riscuri de coruptie”, se arata in studiu.

„Nimic nu interzice partidelor sa publice informatii mai detaliate decat cele cerute de lege”, a declarat Fernando Casal Bertoa, expert in partide si sisteme politice europene si profesor asociat de politica comparata la Universitatea Nottingham. „Dar aproape nimeni nu o face”, mai spune el.

„Partidele nu sunt interesate de transparenta. Ele cred ca acest lucru le va limita”, a spus el.

Atunci cand sunt incluse si alte forme de finantare – in special afilierea si donatiile facute de politicienii sau functionarii unui partid – partidele de linie dura si populiste au obtinut o cincime din banii stransi intre 2019 si 2022, in valoare de aproape 500 de milioane de euro, arata datele. Pentru partidele de extrema-dreapta, suma a fost de aproape 200 de milioane de euro – 1 euro la fiecare 11 euro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: