Statistici sumbre in „Romania Educata”: peste 60% dintre romani nu au citit nici macar o singura carte in ultimul an

news

romani, carte, 60%, Romania Educata, dezinteres, citit

Potrivit datelor oficiale transmise in cel mai recent studiu al Institutului National de Statistica, peste 11 milioane de romani, adica mai bine de jumatate din populatia tarii, nu au citit nici macar o singura carte in ultimul an. Datele INS arata ca doar una din trei persoane a citit peste 5 carti in ultimul an.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica aproximativ 11 milioane de romani nu au citit nicio carte in ultimul an. Motivele sunt legate de lipsa timpului sau pentru ca nu au fost interesati sa citeasca. Datele subliniaza ca desi tehnologia a avut un impact semnificativ asupra activitatii de citit, doar una din trei persoane de 16 ani si peste au declarat ca au citit carti 5 in ultimul an. Femeile sunt mai interesate de citit decat barbatii, iar numarul persoanelor din mediul urban care au citit carti, in ultimele 12 luni, este de 2,3 ori mai mare decat al celor din mediul rural, mai arata datele INS.

Cei mai dezinteresati de lectura par sa fie romanii cu varste intre 65-74 de ani, in proportie de 40%, iar cei cu varste intre 25-49 de ani declara ca motivul principal pentru care nu au citit este ca nu au timp. Acest lucru releva ca disponibilitatea tinerilor din Romania pentru altceva decat obligatii incepe sa semene cu cea a persoanelor care se pregatesc de pensie.

Dintre cei intervievati, 39% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 ani -24 de ani au declarat ca nu sunt interesate sa citeasca si 29% nu au timp.

”Surpriza ar putea sa fie legata numai de faptul ca am avut programe incurajate serios din punct de vedere oficial in ultimii ani, initiative girate de presedintele Iohannis, premiate pe la festivaluri de publicitate. Realitatea este totusi ca doar intr-o masura foarte mica lucrurile acestea au schimbat dinamica pe care societatea romaneasca o imprima domeniului. Nu ai cum sa ai pretentia de la un om sa citeasca atata timp cat nu are niciun fel de perspectiva legata de siguranta existentei sale de zi cu zi. Blocajul social este reflectat in acest blocaj al cititorilor, daca vreti”, a declarat, comentand aceasta statistica, Razvan Tupa, autorul prezentarilor citEsti de la Aleph News.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: