Steaua “canibala”: O cicatrice metalica observata pe o pitica alba sugereaza ca stelele moarte isi consuma planetele
Astronomii au observat un semn neobisnuit care arata ca o stea moarta s-a infruptat din fragmentul unei planete care orbita in jurul ei: o cicatrice metalica pe suprafata stelei. Dezvaluirea arunca o lumina asupra naturii dinamice a sistemelor planetare chiar si in etapele finale ale ciclului de viata al unei stele – si ar putea prezice soarta finala a propriului nostru sistem solar, potrivit oamenilor de stiinta.
Planetele se formeaza din vartejuri de gaz si praf numite disc protoplanetar care inconjoara o stea nou formata. Dar, pe masura ce steaua imbatraneste si moare, obiectul stelar poate consuma chiar planetele si asteroizii la a caror creare a contribuit, transmite CNN.
Astronomii au observat o stea moarta, cunoscuta sub numele de pitica alba, aflata la aproximativ 63 de ani-lumina de Pamant, cu ajutorul Very Large Telescope al Observatorului European de Sud din Chile. Observatia a scos la iveala o trasatura metalica pe suprafata stelei, iar cercetatorii au stabilit ca este legata de o schimbare detectata in campul magnetic al stelei.
„Este bine stiut faptul ca unele pitice albe – ramasite de stele care se racesc incet, precum Soarele nostru – isi canibalizeaza bucati din sistemele lor planetare. Acum am descoperit ca acest camp magnetic al stelei joaca un rol cheie in acest proces, rezultand o cicatrice pe suprafata piticei albe”, a declarat intr-un comunicat autorul principal al studiului, Dr. Stefano Bagnulo, astronom la Observatorul si Planetariul Armagh din Irlanda de Nord.
Pitica alba, numita WD 0816-310, este o ramasita de marimea Pamantului a unei stele care a fost candva ca soarele nostru. Obiectul stelar a capatat un semn intunecat vizibil pe suprafata sa, care s-a dovedit a fi o concentratie de metale.
„Am demonstrat ca aceste metale provin de la un fragment planetar la fel de mare sau posibil mai mare decat Vesta, care are un diametru de aproximativ 500 de kilometri si este al doilea cel mai mare asteroid din Sistemul Solar”, a declarat Jay Farihi, coautor al studiului intr-un comunicat.
O conexiune magnetica
In timp ce lucra cu Very Large Telescope, echipa s-a bazat pe instrumentul FORS2, considerat de cercetatori un instrument „cutit de armata elvetian”, pentru a determina modul in care metalul a devenit parte a stelei.
Pe masura ce astronomii au studiat steaua, au observat ca acea concentratie a metalului pe care l-au detectat s-a schimbat in timp ce steaua se rotea. In loc sa fie raspandit pe suprafata stelei, asa cum prevedea teoria astronomica, metalul era concentrat intr-o singura zona, a declarat intr-un comunicat coautorul studiului, John Landstreet.
De asemenea, puterea de detectare a metalului s-a sincronizat cu schimbarile observate in campul magnetic al stelei, ceea ce a determinat echipa sa stabileasca faptul ca cicatricea metalica a fost localizata pe unul dintre polii magnetici ai stelei.
Campul magnetic al stelei a atras metalele spre stea, ceea ce a dus la prezenta cicatricei, a sugerat descoperirea.
O stea deosebita
Observatiile anterioare ale piticelor albi au aratat ca stelele moarte au suprafete care sunt presarate cu metale. Caracteristicile metalice provin probabil de la planete sau asteroizi care s-au apropiat prea mult de stea – la fel ca si cometele care zboara in apropierea Soarelui in sistemul nostru solar.
Dar WD 0816-310 prezinta un scenariu cu totul diferit, orchestrat de campul magnetic al stelei. Procesul este similar cu modul in care aurorele creeaza spectacole luminoase in apropierea polilor Pamantului, deoarece particulele energetice de la Soare se ciocnesc cu atmosfera terestra.
Autorii studiului au declarat ca observatiile lor arata actiunile dinamice care pot avea loc in cadrul altor sisteme planetare, chiar si dupa ce steaua gazda moare.