Alexandr Stoianoglo, candidatul care se va infrunta duminica, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, cu pro-europeana Maia Sandu, a respins sugestiile ca Rusia s-ar afla in spatele sau, facand apel la integrarea europeana si spunand ca va evita, in acelasi timp, diviziunile care ar fi fost provocate de presedinta in exercitiu de la Chisinau, informeaza miercuri Reuters, citata de Agerpres.
Alexandr Stoianoglo este sustinut in alegeri de catre Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), o formatiune de stanga, legata in mod traditional de Rusia.
Intr-un interviu acordat marti Reuters, Stoianoglo a declarat ca, in cazul in care va fi ales, va incerca sa aplaneze diferendul privind regiunea separatista Transnistria din estul Republicii Moldova si ca este gata sa se intalneasca cu presedintele rus Vladimir Putin, daca este in interesul majoritatii compatriotilor sai.
„Nu am avut niciun contact de ani de zile cu oficiali din Rusia. Nici la telefon, nici in secret, nici in intalniri, nici nicaieri”, a declarat Stoianoglo ca raspuns la acuzatia Maiei Sandu ca ar fi un „cal troian” si „omul Moscovei”.
Maia Sandu, care a obtinut 42% in primul tur al alegerilor, fata de 26% pentru Stoianoglo, a facut din integrarea europeana punctul central al celor patru ani de mandat si denunta Rusia ca unul dintre cele mai mari rele cu care se confrunta tara sa, situata intre Ucraina si Romania. Relatiile cu Moscova s-au deteriorat in mod semnificativ dupa invazia rusa in Ucraina vecina.
In urma primului tur de scrutin – si a unui „da” extrem de slab la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeana desfasurat concomitent cu alegerile prezidentiale la 20 octombrie -, Maia Sandu a invocat „dovezi clare” conform carora grupuri criminale sustinute de „forte straine” au incercat sa obtina prin mituire 300.000 de voturi.
Stoianoglo, care a raspuns in scris la intrebarile adresate de Reuters, a declarat ca nu are nicio legatura cu Ilan Sor, controversatul omul de afaceri prorus fugar care a recunoscut ca a platit alegatori pentru a vota „nu” la referendum.
In acelasi timp, Stoianoglo si-a reiterat apelul pentru o „resetare” a relatiilor cu Moscova, in pofida criticilor oponentilor sai.
„Voi continua sa sustin ca prioritatea trebuie sa fie ceea ce aduce beneficii majoritatii societatii moldovene”, a declarat Stoianoglo. „Si asta inseamna sa reducem escaladarea. Noi ar trebui sa fim cei care ofera solutii constructive. In special pentru proprii cetateni”, a adaugat el.
Stoianoglo, despre care Maia Sandu a spus ca l-a demis din functia de procuror general pentru ca nu a reusit sa combata coruptia, nu a condamnat invazia Rusiei din 2022 in Ucraina, numind-o „o tragedie continua”. Totodata, candidatul PSRM a declarat ca ar putea lua in considerare o intalnire cu Putin in anumite conditii.
„Daca (agenda) prezinta suficient interes pentru majoritatea moldovenilor incat sa fie necesara o intalnire intre cei doi lideri, ma voi intalni cu presedintele Rusiei”, a spus el.
Integrarea europeana, a afirmat acesta, trebuie sa se concentreze pe respectarea standardelor si a legislatiei UE si nu are sens fara a aborda diferendul cu separatistii pro-rusi din Transnistria, care s-au separat de Republica Moldova in anii 1990 si a caror separare este sustinuta de prezenta a 1.500 de „pacificatori” rusi.
Maia Sandu a declarat in repetate randuri ca obiectivul sau este ca Republica Moldova sa adere la UE ca o tara unificata, cu conflictul din Transnistria rezolvat, dar ca Chisinaul ar fi pregatit sa ia in considerare aderarea in doua etape daca acest lucru nu este posibil.
„Fiecare pas spre Bruxelles trebuie facut impreuna cu (liderii Transnistriei)”, a spus Stoianoglo. „Imi dau seama cat de dificil este acest lucru, dar si efectele trebuie sa fie semnificative”, adauga el.
Stoianoglo a apreciat ca nu este clar daca in turul al doilea va castiga de partea sa alegatorii care au sprijinit noua candidati eliminati in primul tur, unii dintre ei nefiind simpatizanti ai Maiei Sandu.
„Alegatorii nostri sunt sofisticati si comportamentul lor este uneori imprevizibil. Nimic nu este sigur”, a mai spus candidatul PSRM
Candidatul PSD la Presedintie, Marcel Ciolacu, si-a facut public, miercuri, clipul de campanie. Acesta contine…
Critici dure cu privire la deplasarea ministrului ungar de externe Peter Szijjarto la Minsk pentru…
Diferenta dintre vicepresedintele american Kamala Harris si fostul presedinte Donald Trump s-a redus in ultimul…
Grupul de hackeri rusi Midnight Blizzard a trimis e-mailuri de phishing foarte bine directionate catre…
Tal Hanan, prezentat in presa israeliana drept "agent al haosului" pentru rolurile malefice jucate in…
Inundatiile violente din Spania au luat masini, au transformat strazile in rauri, au izolat comunitati…