Stoltenberg, conferinta despre „incidentul” din Polonia: „Permiteti-mi sa fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poarta responsabilitatea finala”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles, in legatura cu explozia de la granita cu Ucraina, ca nu exista „niciun indiciu ca acesta a fost rezultatul unui atac deliberat”.
El spune ca ancheta privind atacul cu rachete din Polonia este „in curs de desfasurare”, dar ca nu exista „niciun indiciu ca acesta a fost rezultatul unui atac deliberat”.
„Analiza noastra preliminara sugereaza ca incidentul a fost probabil cauzat de o racheta de aparare aeriana ucraineana lansata pentru a apara teritoriul ucrainean impotriva atacurilor cu rachete de croaziera rusesti. Dar permiteti-mi sa fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poarta responsabilitatea finala, deoarece isi continua razboiul ilegal impotriva Ucrainei”, a subliniat Stoltenberg.
Seful NATO a mentionat ca aliatii din cadrul aliantei si-au prezentat „cele mai profunde condoleante pentru pierderea tragica de vieti omenesti” si „si-au exprimat puternica solidaritate” cu Polonia.
„NATO ramane unita si vom face intotdeauna ceea ce este necesar pentru a proteja si apara toti aliatii”, a adaugat Stoltenberg.
Referindu-se la faptul daca Europa isi va consolida apararea aeriana in urma atacurilor, el adaugat ca „NATO si-a sporit semnificativ” prezenta in partea de est a Europei si „acest lucru a crescut capacitatile de aparare aeriana”.
Intrebat daca incidentul de aseara din Polonia a fost „cel mai intens” moment pe care NATO l-a trait pana acum in mijlocul razboiului din Ucraina, el a spus: „Sunt intotdeauna atent sa clasific diferitele incidente”.
Jens Stoltenberg a mai spus ca NATO nu are „niciun indiciu” ca Rusia planuieste actiuni militare ofensive impotriva aliatilor NATO. El le-a declarat reporterilor ca NATO isi „evalueaza in mod constant” prezenta in partea estica a aliantei si ca si-a „marit semnificativ” capacitatile de aparare aeriana.
„Asadar, cred ca acest lucru demonstreaza pericolele legate de razboiul in curs de desfasurare din Ucraina, dar nu a schimbat de atunci evaluarea noastra fundamentala a amenintarii impotriva aliatilor NATO. Arata importanta de a monitoriza sau de a fi vigilenti”.
El a adaugat ca alianta cauta sa mobilizeze mai mult sprijin pentru apararea aeriana in Europa: „Avem nevoie de multe sisteme diferite pentru a ne proteja impotriva rachetelor de croaziera, a rachetelor balistice, dar si a dronelor”.
🔴 „An investigation into this incident is ongoing, and we need to await its outcome,” said Stoltenberg before revealing the results of the preliminary analysis.
Stoltenberg is speaking after chairing an emergency meeting of NATO ambassadors in Brussels. pic.twitter.com/poJAxIIoN3
— FRANCE 24 English (@France24_en) November 16, 2022
Presedintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri ca nu exista „niciun indiciu” ca racheta care a aterizat marti in Polonia a fost un „atac intentionat” asupra tarii sale.
„Nu exista niciun indiciu ca acesta a fost un atac intentionat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o racheta S-300 de fabricatie ruseasca. Nu avem nicio dovada in acest moment ca a fost o racheta lansata de partea rusa”, a scris el miercuri pe Twitter.
El a adaugat ca exista „multe indicii” ca a fost o racheta de aparare antiaeriana ucraineana, care „din pacate a cazut pe teritoriul polonez”.
Duda a declarat miercuri ca racheta care a cazut marti in Polonia a fost „probabil un accident” din partea ucraineana in timp ce intercepta rachete rusesti care se apropiau.
„Exista o mare probabilitate” ca una dintre rachetele ucrainene de aparare antiaeriana sa fi cazut pe teritoriul Poloniei, a spus el la o conferinta de presa.
Aterizarea unei rachete in estul Poloniei, in apropiere de granita cu Ucraina, a marcat prima data cand o tara NATO a fost lovita direct in timpul conflictului.
Intr-o declaratie acordata miercuri pentru CNN, un consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a negat in mod explicit informatiile potrivit carora racheta provine din Ucraina, dar a subliniat responsabilitatea Rusiei pentru declansarea razboiului.
„Exista o singura logica de urmat”, a declarat Mihailo Podolyak, consilier al sefului Biroului presedintelui ucrainean. „Razboiul a fost declansat si este purtat de Rusia. Rusia ataca masiv Ucraina cu rachete de croaziera. Rusia a transformat partea de est a continentului european intr-un camp de lupta imprevizibil. Intentia, mijloacele de executie, riscurile, escaladarea – toate acestea vin doar din partea Rusiei.”
„Deci, atunci cand o tara agresoare lanseaza un atac deliberat si masiv cu rachete impotriva unei tari mari de pe continentul european cu armele sale invechite din epoca sovietica (rachete din clasa Kh -), mai devreme sau mai tarziu, tragedia se produce si pe teritoriile altor state”, a subliniat Podolyak.