Stonehenge a fost curatat de vopseaua portocalie si este gata sa-si primeasca adoratorii
Structura megalitica de la Stonehenge, care a rezistat mii de ani nu a fost deteriorata dupa ce activisti de mediu au pulverizat vopsea portocalie pe ea, a declarat joi un oficial, potrivit AP.
Muncitorii au curatat pietrele, iar monumentul vechi de aproximativ 4.500 de ani a fost vizibil nedeteriorat, a declarat Nick Merriman, directorul executiv al English Heritage.
„Este greu de inteles si suntem profund intristati. Este un vandalism la adresa unuia dintre cele mai celebre monumente antice din lume”, a declarat Merriman pentru BBC Radio 4.
Situl din Marea Britanie s-a redeschis si urmeaza sa gazduiasca vineri dimineata mii de oameni care sarbatoresc solstitiul de vara, cea mai lunga zi a anului din emisfera nordica.
Stonehenge a fost construit pe o campie batuta de vant din sudul Angliei, in etape, incepand cu 5.000 de ani in urma. Originea si scopul sau raman oarecum un mister, desi cercul de piatra se aliniaza cu rasaritul soarelui la solstitiul de vara si cu apusul la solstitiul de iarna, atragand multimi de turisti, druizi si adoratori ai soarelui.
Un barbat in varsta de 73 de ani si o femeie de 21 de ani au fost arestati miercuri si eliberati joi, fiind suspectati de deteriorarea unui monument antic si descurajarea unei persoane de a se angaja intr-o activitate legala.
Grupul de activism impotriva schimbarilor climatice Just Stop Oil si-a asumat miercuri responsabilitatea pentru acest act si a lansat un videoclip in care un barbat pe care l-a identificat drept Rajan Naidu a aruncat vopsea portocalie dintr-un stingator de incendiu pe una dintre pietrele verticale.
Oamenii adunati la fata locului au putut fi auziti strigand „opriti-va” si o persoana a intervenit, alergand spre Naidu si apucandu-l de brat. In timp ce persoana se straduia sa-l indeparteze de monument, un alt barbat s-a alaturat celor doi si i-a smuls recipientul cu vopsea din maini.
Al doilea protestatar, identificat drept Niamh Lynch, in varsta de 21 de ani, a reusit sa stropeasca trei pietre inainte de a fi oprita.
Just Stop Oil a spus ca vopseaua a fost facuta din amidon de porumb si se va dizolva in ploaie.
Merriman a spus ca expertii au curatat praful portocaliu de pe pietre pentru ca erau ingrijorati de modul in care ar putea reactiona la apa.
Incidentul face parte dintr-o serie lunga de proteste ale Just Stop Oil pentru a atrage atentia asupra crizei climatice. Protestatarii au oprit evenimentele sportive, au murdarit opere de arta celebre si au provocat blocaje in trafic. Faptele au dus la condamnari, pedepse cu inchisoarea si critici pe scara larga.
Demonstratia de la Stonehenge a fost condamnata rapid de prim-ministrul Rishi Sunak, care a numit-o „un act rusinos de vandalism”.
Principalul sau adversar la alegerile de luna viitoare, liderul laburist Keir Starmer, a numit grupul „penibil” si a spus ca pagubele sunt „revoltatoare”.
Vineri, grupul a revendicat vopsirea cu spray a unor avioane private pe un aeroport de langa Londra. Doua femei au fost arestate.