Un material realizat de jurnalistii de investigatie ai publicatiei „Protocol” si ai canalului YouTube „RZVRT”, a dezvaluit ca autoritatile ruse exploateaza studentii, folosindu-i in productia in masa a dronelor de atac iraniene Shahed, potrivit Kyiv Post.
Raportul sustine ca Alabuga Polytech, o institutie de invatamant care promite sa le ofere studentilor sai abilitatile necesare pentru a stapani „meseriile viitorului”, ii obliga pe studenti sa lucreze pentru bani putini si zile intregi fara o odihna adecvata.
Salariile studentilor implicati in constructia dronelor depind de indeplinirea cotelor de productie, ceea ce duce la un venit mediu lunar de numai 30-40 de mii de ruble (250 – 320 de dolari).
„Tuturor le este frica. Nu am voie sa spun asta. Conducerea ne intimideaza in legatura cu acest lucru”, a declarat un student anonim.
Ancheta a aratat ca studentii implicati in productia de drone sunt legati printr-un acord care le interzice sa divulge orice informatie despre „Alabuga”. Incalcarea termenilor acestui acord poate duce la sanctiuni severe.
„Nimeni nu spune sau nu va spune nimic. Risc destul si acum, pentru ca au camere de luat vederi peste tot, interceptari telefonice”, a declarat un alt student.
Un altul a spus: „Este imposibil sa parasesti proiectul”.
Exmatricularea din colegiu s-ar solda cu pierderi financiare substantiale pentru familia studentului.
La admiterea in colegiu, parintii sunt obligati sa semneze un document care ii obliga sa plateasca o amenda mare in caz de exmatriculare.
Pentru studentii de la drept si economie, suma poate ajunge pana la 420 de mii de ruble (3.400 de dolari), in timp ce pentru alte domenii de studiu, aceasta se ridica la aproximativ 170 de mii de ruble (1.400 de dolari).
Alabuga a fost considerata una dintre cele mai de succes Zone Economice Speciale (ZES) din Europa de catre Financial Times timp de trei ani consecutivi, intre anii 2015-18.
Potrivit jurnalistilor, vicepremierul Rusiei, Denis Manturov, a vizitat Alabuga in noiembrie 2022 cu un motiv diferit de cel declarat public.
In loc sa se afle acolo pentru a „reporni fabrica de automobile”, asa cum se sustinea, el a fost acolo, se presupune, pentru a „accelera productia de drone”.
Potrivit informatiilor furnizate investigatiei, valoarea contractului cu Iranul pentru asamblarea dronelor ar fi cuprinsa intre 115 si 130 de miliarde de ruble (1,45 miliarde de dolari).
La examinarea documentelor interne referitoare la proiect s-a constatat ca acesta se refera la drone ca fiind „barci”, in timp ce Iranul are numele de cod „Belarus”.
Potrivit anchetei, exista planuri de a reduce in viitor dependenta de componentele furnizate de Iran. Se presupune ca Rusia intentioneaza sa se ocupe de o parte din productie la nivel intern, achizitionand in acelasi timp anumite componente de la AliExpress, serviciul chinez de vanzare cu amanuntul online detinut de grupul Alibaba.
Intre timp, Rusia va continua sa primeasca focoase de drone de la Iran, dar apoi spera sa isi stabileasca propria productie.
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
Luni, intr-un interviu preelectoral cu strategul lui Donald Trump, Steve Bannon, fostul jurnalist, actualmente propagandist…
Statele Georgia, Michigan, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin si, posibil, Arizona sunt cele care vor…
Rusia utilizeaza din ce in ce mai mult gaze neidentificate in cea mai recenta tactica…
O alerta de incendiu a fost anuntata, luni seara, la Centrul de Ingrijire si Asistenta…