Studiu: 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoi de baza ale copiilor

news

95% dintre familiile vulnerabile participante la un studiu efectuat de Organizatia Salvati Copiii se afla in situatia de a nu putea acoperi nevoi de baza ale copiilor, cum ar fi medicamente sau consultatii medicale, alimente sau alte bunuri de stricta necesitate, facturile, transportul copiilor intre casa si scoala, rechizite, manuale, pe fondul crizei socio-economice, transmite organizatia intr-un comunicat citat de edupedu.ro.

Potrivit datelor oficiale Eurostat, in 2021, 1.508.000 de copii din Romania (41,5%) se aflau in risc de saracie sau excluziune sociala.

Datele Salvati Copiii Romania, arata ca 41,5% dintre copiii din Romania, adica 1,5 milioane de copii, sunt afectati de lipsa de venituri ale familiei care sa asigure supravietuirea sau un trai decent, de izolarea sociala si educationala, de lipsa de acces la nutritie in acord cu varsta si nevoile biologice ale copilului si la servicii socio-educationale si de sanatate de calitate.
96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit alocatiile, indemnizatiile, bursele si ajutoarele sociale; pentru mai mult de 1 din 10 gospodarii (12%) aceste beneficii reprezinta unica sursa de venit.

Pentru 98% dintre gospodariile chestionate, cheltuielile s-au majorat, fata de toamna anului trecut iar jumatate dintre gospodarii incearca sa faca economii la utilitati si alimente.

Cele mai multe familii, 53%, isi indreapta speranta catre actorii non-statali (ong-uri, biserica), in timp ce doar 16% dintre raspunsurile primite indica speranta ca autoritatilor vor initia masuri de sprijin menite sa ajute familiile sa depaseasca dificultatile resimtite in aceasta perioada.

19% dintre gospodarii primesc sume de bani de la rudele care muncesc in strainatate, iar pentru 5% aceste sume reprezinta unicul venit al familiei.

Peste o treime din gospodarii (34%) se bazeaza (si) pe venituri din munca ocazionala, iar pentru aproape o cincime din esantion (18%) aceste venituri sunt unica sursa de bani a familiei (exceptand alocatiile si bursele).

Mai mult decat atat, 14% din gospodarii se bazeaza doar pe munca ocazionala a unui singur membru al familiei.

Pensiile se numara si ele printre sursele de venit ale 18% dintre gospodarii, pentru 4% reprezentand sursa unica (exceptand alocatiile, bursele si indemnizatiile), iar in cazul a 3% o singura pensie reprezinta unicul venit al familiei.

In ceea ce priveste evolutia veniturilor familiei fata de toamna anului trecut 2 din 5 gospodarii (40%) spun ca au venituri mai mici, pentru un procent similar (41%) veniturile sunt la fel, in timp ce doar 18% dintre familiile din esantion se bucura de venituri majorate.

Chestionarele au fost completate in perioada 21 – 31 octombrie 2022, in 11 judete si Municipiul Bucuresti, la nivelul unui numar de 790 de gospodarii, insumand 3570 de persoane, dintre care 1942 de copii. Distributia pe medii de locuire a fost: 518 gospodarii (insumand 2282 persoane, din care 1229 copii) din Bucuresti si municipii resedinta de judet, 88 de gospodarii (385 de persoane din care 237 de copii) din orase mici si 184 de gospodarii (903 persoane din care 476 copii) din mediul rural.

Esantionul nu este probabilistic, gospodariile fiind toate afectate de unul sau mai multi factori de vulnerabilitate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: