Studiu: consumul ridicat de hot-dog, hamburger, carnati si alte tipuri de carne procesata creste considerabil riscul de a dezvolta dementa

actualitate

carne procesata, risc crescut, dementa, consum

Conform unui nou studiu, persoanele care consuma zilnic hot-d0g, hamburgeri, salam sau alte tipuri de carne rosie procesata prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta dementa in comparatie cu cele care consuma aproximativ de trei ori pe luna asemenea preparate.

Studiul indica, de asemenea, ca inlocuirea unei portii de carne rosie procesata cu o portie de nuci si leguminoase, cum ar fi fasolea si mazarea, in fiecare zi, poate reduce riscul de dementa, scrie Medical News Today.

Autorii studiului si-au prezentat recent concluziile la Conferinta Internationala a Asociatiei pentru maladia Alzheimer (AAIC) 2024, desfasurata la Philadelphia.

Cu toate acestea, avertismentul este ca, in timp ce consumul unei diete sanatoase pentru inima in general poate ajuta la scaderea riscului de declin cognitiv si dementa, nu exista dovezi directe ca un singur aliment sau ingredient poate preveni sau trata boala Alzheimer sau alte forme de dementa.

In plus, avand in vedere complexitatea bolii Alzheimer, este improbabil ca un singur aliment sau ingredient sa aiba un impact benefic semnificativ.

Cercetatorii au monitorizat peste 130 000 de participanti la Nurses’ Health Study si Health Professionals Follow-Up Study timp de 43 de ani pentru a examina legatura dintre consumul de carne rosie si dementa.

Ei au identificat 11 173 de cazuri de dementa. Dietele participantilor au fost evaluate la fiecare 2 pana la 4 ani cu ajutorul unor chestionare privind frecventa alimentelor.

Aceste chestionare ii intrebau cat de des consumau carne rosie procesata, cum ar fi bacon, hot-dog, carnati, salam, sunca sau sandvisuri cu carne procesata.

De asemenea, au intrebat despre consumul de nuci si leguminoase, inclusiv unt de arahide, arahide, nuci sau alte nuci, lapte de soia, fasole verde, fasole sau linte, mazare sau fasole lima, sau tofu sau proteine din soia.

Raportate pentru prima data la AAIC 2024, constatarile au indicat ca participantii care au consumat zilnic o portie sau mai mult de carne rosie procesata zilnic au avut un risc cu 14% mai mare de a dezvolta dementa in comparatie cu cei care au consumat mai putin de trei portii pe luna.

Inlocuirea unei portii zilnice de carne rosie procesata cu o portie de nuci si leguminoase a fost asociata cu un risc cu 20% mai mic de a dezvolta dementa.

Cercetatorii au observat ca studiile anterioare au aratat rezultate mixte cu privire la relatia dintre consumul de carne si declinul cognitiv. Prin urmare, ei au examinat indeaproape modul in care diferite cantitati de carne procesata si neprocesata afecteaza riscul si functia cognitiva.

Studiul lor pe termen lung a aratat ca consumul de carne rosie procesata ar putea fi un factor de risc semnificativ pentru dementa.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: