analize

Studiu: Pana in 2050, jumatate din populatia lumii va suferi de miopie. Unul dintre remedii: „Regula 20-20-20”

 Expertii avertizeaza ca, din cauza utilizarii excesive a ecranelor de computer si a declinului activitatilor in aer liber, jumatate din populatia lumii va suferi de miopie pana in 2050, relateaza El Pais.

Aceasta afectiune este o tulburare frecventa de focalizare vizuala.  „Este un ochi care creste mai mare decat varsta sa. Lungimea axiala, care este distanta dintre cornee si retina, creste si punctul de focalizare este in fata retinei [si nu pe ea]”, explica Silvia Alarcon, oftalmolog pediatru la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona.

Lungimea axiala a unui ochi sanatos este de obicei de aproximativ 23 de milimetri, insa la un ochi miop poate ajunge la 30 sau 35 de milimetri. In practica, aceasta deformare a ochiului face ca razele de lumina sa se refracteze incorect si punctul de focalizare sa fie deviat, rezultand o vedere incetosata a obiectelor indepartate.

Exista diferite grade de miopie, dar expertii care au vorbit cu EL PAIS subliniaza ca dupa trei dioptrii „este dificil sa duci o viata normala” fara corectie, cum ar fi ochelarii, de exemplu. Si cu cat gradul de miopie este mai mare – cum ar fi miopia magna, atunci cand o persoana are o refractie de peste sase dioptrii -, cu atat creste riscul de a dezvolta modificari oculare patologice care pot provoca pierderea ireversibila a vederii, cum ar fi cataracta, glaucomul, detasarea de retina si degenerescenta maculara miopica.

In 2010, s-a estimat ca eroarea de refractie necorectata este cea mai frecventa cauza a deficientei de vedere la distanta si a doua cea mai frecventa cauza de orbire la nivel mondial.

„Este deja o problema de sanatate publica”, avertizeaza Miguel Angel Sanchez Tena, cercetator la Departamentul de Optometrie si Viziune de la Universitatea Complutense din Madrid.

In tari precum China, Coreea de Sud, Japonia si Singapore, aproximativ 80% dintre copiii care termina invatamantul secundar sufera de acest defect vizual, iar dintre acestia, intre 10% si 20% sunt foarte miopi, deci prezinta un risc mai mare de a dezvolta o patologie potential orbitoare.

Dar cresterea miopiei nu este limitata la Asia de Sud-Est. Vederea planetei se inrautateste. O analiza stiintifica a constatat in 2016 ca, la inceputul secolului XXI, 1,4 miliarde de oameni sufereau de miopie si a prezis ca pana in 2050 acest numar va creste la 4,758 milioane. Aceasta este echivalentul a aproape jumatate din populatia lumii, desi exista diferente in functie de teritoriu: pana la mijlocul secolului, prevalenta miopiei in Africa de Est va fi sub 23%, in timp ce in tarile cu venituri ridicate din Asia si Pacific, se preconizeaza ca doua din trei persoane vor suferi de aceasta afectiune.

„Observam cresterea numarului de cazuri in consultatiile pentru copii: exista mai multe persoane cu miopie si aceasta progreseaza mai rapid”, spune Luis Fernandez-Vega Cueto-Felgueroso, oftalmolog la unitatea de cornee si cristalin a Institutului Fernandez-Vega.

In Spania, o cercetare recenta condusa de Sanchez Tena si Cristina Alvarez Peregrino a aratat ca prevalenta miopiei la copiii cu varste cuprinse intre cinci si sapte ani este de 19%, insa pana in 2030, aceasta va ajunge la 30%.

Potrivit lui Sanchez Tena, cresterea miopiei se datoreaza unei origini multifactoriale. Aceasta este influentata de genetica – desi nu este clar ce gene sunt implicate -, de factorii de mediu si, de asemenea, de rasa, persoanele asiatice prezentand un risc mai mare. „Exista o componenta genetica: copiii ai caror parinti au miopie vor avea un risc mai mare de a o dezvolta. Dar este, de asemenea, influentata de apropierea de dispozitivele digitale”, spune Sanchez Tena.

Varsta este, de asemenea, un alt factor de risc: afectiunea este mai susceptibila de a progresa mai rapid la copiii care au o refractie de 1,25 dioptrii intre varsta de sase si sapte ani.

Cercetatorii australieni care au estimat prevalenta miopiei pana in 2050 sunt de acord ca cresterea preconizata se datoreaza, in primul rand, factorilor de mediu legati de educatie, „in principal modificarilor stilului de viata care rezulta dintr-o combinatie intre scaderea timpului petrecut in aer liber si cresterea activitatilor in apropierea locului de munca”. Oamenii de stiinta spun ca factorii genetici joaca un rol, dar aceasta variabila nu ar putea explica singura rata ridicata de expansiune a miopiei in lume.

Printre alti factori de mediu, oamenii de stiinta subliniaza, de asemenea, ca „asa-numitele sisteme educationale cu presiune ridicata, in special la varste foarte mici in tari precum Singapore, Coreea, Taiwan si China, pot fi o schimbare cauzala a stilului de viata, la fel ca si utilizarea excesiva a dispozitivelor electronice din apropiere”.

Alte cauze enumerate sunt nivelurile de lumina, care pot fi legate de timpul petrecut de copii in aer liber, sau chiar de dieta. „Lumina de pe ecrane, din punct de vedere ocular, nu dauneaza ochiului. Dar utilizarea excesiva a ecranelor favorizeaza [aceste probleme optice]. Daca am folosi ecranele intr-un mod bun, nu ar fi nicio problema. Dar copiii abuzeaza mai mult de ele astazi”, noteaza Fernandez-Vega Cueto-Felgueroso.

Alarcon sustine, de asemenea, ca utilizarea excesiva a ecranelor si expunerea mai redusa la soare sunt responsabile pentru cresterea miopiei. „Atunci cand privim de aproape, facem un efort suplimentar pentru a ne concentra si acest lucru ii da [ochiului] un stimulent pentru a creste. Nu exista niciun studiu care sa arate ca un factor influenteaza mai mult decat altul, dar exista studii in China care arata ca predarea in aer liber, pentru a expune copiii la lumina ambientala, ajuta la reducerea progresiei miopiei”, spune Alarcon. Explicatia, conform studiilor cu modele animale, este ca, datorita nivelurilor mai luminoase de lumina de afara, creste eliberarea de dopamina retiniana, care ajuta la reducerea lungimii axiale.

Miopia este de obicei detectata in copilarie si poate creste pana la varsta adulta, in jurul varstei de 22 de ani. Oftalmologii subliniaza faptul ca este din ce in ce mai des diagnosticata la varste mai mici, dar tot in acele faze ale vietii este cel mai bine sa se ia masuri, deoarece ochiul este inca in formare si exista mai multa plasticitate.

Exista mai multe abordari pentru a incetini progresia, explica Alarcon: „Avem cristale speciale care incetoseaza zona periferica a retinei, iar acest lucru activeaza receptorii care impiedica progresia atat de mult. De asemenea, avem lentile de contact si ochelari care comprima corneea pentru a scurta ochiul”.

O alta optiune, subliniaza el, sunt picaturile de atropina: „Aceste picaturi, la concentratii foarte mici, incetinesc progresia deoarece se crede ca actioneaza asupra acelor zone ale retinei. Problema este ca nu sunt comercializate si chiar acum sunt folosite ca formula magistrala pentru ca nu avem cum sa gasim un laborator care sa comercializeze picaturi atat de diluate”.

Acesta nu este un leac, dar „daca progresia poate fi incetinita, este deja foarte important”, spune Sanchez Tena: „Un ochi miop nu redevine normal. Dar copilaria este o fereastra de oportunitate si, chiar daca nu opriti complet progresia, cu cat o intarziati mai mult, cu atat mai bine”. Ochelarii, lentilele de contact sau chirurgia corectiva elimina vederea incetosata, dar nu opresc cresterea ochiului.

Dincolo de problema globala a vederii, expertii sunt ingrijorati in special de cresterea cazurilor de miopie mai severa, care poate duce la un risc crescut de patologii optice mai complexe. „Fiecare dioptrie conteaza. Daca ar fi doar sa iti pui ochelari si sa vezi bine, asta ar fi. Dar problema este ce se intampla in partea finala a ochiului. Ochiul tau va fi miop toata viata, chiar daca nu trebuie sa folosesti corectie”, spune Sanchez Tena.

De exemplu, persoanele foarte mioape sunt de 20 de ori mai predispuse sa sufere de dezlipire de retina pe parcursul vietii decat o persoana cu vedere normala. „Retina care acopera interiorul ochiului devine atat de tensionata incat pot aparea gauri si exista un risc mai mare de detasare de retina”, explica oftalmologul.

Avand in vedere acest risc, expertii fac apel la masuri urgente. In ceea ce priveste prevenirea, spune Alarcon, „singurul lucru eficient este sa faceti mai multe activitati in aer liber, reducand in acelasi timp sarcinile de aproape”.

Fernandez-Vega Cueto-Felgueroso, intre timp, face apel la oameni sa urmeze „regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, uitati-va timp de 20 de secunde la ceva aflat la 6 metri distanta, ceea ce inseamna aproximativ sase metri. Trebuie sa incercam sa ne asiguram ca tinerii controleaza utilizarea dispozitivelor apropiate si ca au o lumina buna, ca nu sunt in intuneric si ca iau o pauza pentru a privi in departare”.

In unele sali de clasa din China, elevii poarta o palarie cu o bila care sta in echilibru pe margine: daca bila cade, inseamna ca copiii au coborat prea mult capul si s-au apropiat prea mult de caiet. Toate aceste initiative sunt menite sa combata cresterea miopiei, care este deosebit de raspandita in unele tari asiatice si se extinde in intreaga lume.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Rusia a picat din topul celor mai mari zece economii mondiale. Italia este acum mai sus decat Rusia

Pe fondul scaderii valorii rublei, Rusia a iesit din top zece cele mai mari economii…

27 de minute ago

Parlamentarii rusi nu mai au voie sa calatoreasca in strainatate fara aprobare: „Sa mearga la lacul Baikal sau pe Volga”

Un proiect de lege care interzice parlamentarilor sa paraseasca Rusia fara a obtine in prealabil…

21 de minute ago

Opt politisti si un jandarm, prinsi ca au dat spaga pentru a lua examene la „Spiru Haret”. Perchezitii in zece judete

Joi au loc 20 de perchezitii in 10 judete privind savarsirea unor fapte de coruptie…

3 ore ago

Descoperire surprinzatoare realizata de sonda Juno pe suprafata satelitului Io, in preajma planetei Jupiter: „Inele fierbinti de lava” – Video

Misiunea sondei Juno, apartinand NASA, a descoperit ca unul dintre satelitii naturali ai giganticei planete…

O oră ago

Dominic Fritz anunta ca este „roman in devenire”. Si-a depus dosarul pentru a obtine cetatenia romana

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a anuntat joi ca si-a depus dosarul pentru a dobandi cetatenia…

2 ore ago