SUA: Acord de principiu intre Biden si republicani pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata

externe

Joe Biden, declin cognitiv, capacitate, presedinte, SUA, sondaj

Presedintele american Joe Biden si speaker-ul republican al Camerei Reprezentantilor Kevin McCarthy au ajuns la un acord de principiu legat de spinoasa problema a datoriei, potrivit liderului republican, o etapa cruciala pentru a evita o incapacitate de plata a principalei puteri economice a lumii, noteaza AFP, preluata de Agerpres.

Acest compromis, rezultatul unor negocieri foarte dure, urmeaza sa fie votat miercuri in Camera, a anuntat Kevin McCarthy.

In caz contrar, Statele Unite s-ar putea gasi din 5 iunie in incapacitate de plata, adica in imposibilitatea de a-si onora angajamentele financiare, fie ca sunt salarii, pensii sau rambursarile catre creditori.

Nu s-au facut publice detalii cu privire la continutul acordului, insa liderul republican a anuntat ca va avea o noua intalnire cu presedintele Biden duminica.

Ca aproape toate marile economii, Statele Unite traiesc pe credit.

Dar, spre deosebire de alte tari dezvoltate, America se confrunta regulat cu o constrangere legala: plafonul datoriei, suma maxima de indatorare a Statelor Unite, care trebuie majorat oficial de Congres.

Din aceasta procedura legislativa de rutina, republicanii, majoritari in Camera Reprezentantilor din ianuarie, au facut un instrument de presiune politica.

Refuzand sa acorde un asa-zis „cec in alb” presedintelui democrat, ei au conditionat orice crestere a acestui plafon, stabilit in prezent la 31.400 de miliarde de dolari, de taieri bugetare.

Si i-au plasat lui Kevin McCarthy, care se prezinta drept un aparator intransigent al rigorii bugetare, responsabilitatea de a negocia cu presedintele octogenar.

Joe Biden, candidat la realegerea sa, a refuzat mult timp sa vina la masa negocierilor, acuzand opozitia ca tine economia americana „ostatica” cerand astfel de reduceri.

Dupa mai multe reuniuni la Casa Alba intre cei doi, echipele presedintelui si ale „speaker-ului” republican s-au inhamat in cele din urma la nesfarsite sesiuni de negocieri – toate comentate din belsug de tot Washingtonul.

Acordul de principiu gasit sambata seara da o gura de aer pietelor americane, care incepeau sa vada cu un ochi rau aceasta paralizie in capitala americana. Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a decis miercuri sa plaseze „sub supraveghere” ratingul AAA al Statelor Unite, estimand ca „esecul de a ajunge la un acord (…) ar fi un semn negativ in termeni de guvernanta”.

Economia mondiala, deja prada unei „puternice incertitudini”, s-ar fi „putut lipsi” de aceste negocieri tensionate, a criticat si directorul Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva.

Compromisul trebuie acum validat de Senat, controlat la limita de democrati, si de Camera Reprezentantilor, unde conservatorii au o majoritate fragila.

Calendarul parlamentar are constrangeri: multi alesi s-au intors la casele lor din cele patru colturi ale Statele Unite pentru o pauza de cateva zile, cu ocazia weekendului prelungit lung de „Memorial Day”. Ei au fost instruiti sa fie pregatiti sa se intoarca de urgenta la Washington.

In plus, unii progresisti din cadrul Partidului Democrat, precum si alesi ai Partidului Republican, au amenintat ca nu vor ratifica sau vor amana cat mai mult posibil un text care ar face prea multe concesii taberei adverse.

De fapt, este foarte comun sa se ajunga la compromisuri de ultima ora pe acest tip de dosar, incheie AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: