SUA au decis sa trimita rachete HIMARS in Ucraina. Insula Serpilor va putea fi usor lovita de ucraineni cu noile rachete

externe

Satele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete si munitii mai avansate, care le vor permite sa loveasca cu mai multa precizie tinte cheie de pe campul de lupta din Ucraina”, a scris presedintele Joe Biden intr-un articol pentru New York Times, publicata marti, transmite miercuri AFP, citata de Agerpres.

Un inalt oficial de la Casa Alba a clarificat intr-o discutie cu presa ca este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adica lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate usoare.

El a indicat ca echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o raza de actiune de aproximativ 80 de kilometri. Asadar, nu sunt sisteme cu raza foarte lunga de actiune, de cateva sute de kilometri, insa Ucraina ar puta lovi usor acum Insula Serpilor, ocupata de Rusia, care se afla la 48 de kilometri de coasta ucraineana.

Aceste echipamente fac parte dintr-o componenta noua, mai mare, a asistentei militare americane pentru Ucraina, in valoare totala de 700 de milioane de dolari, despre care urmeaza sa fie publicate detalii miercuri.

Afirmand ca doreste ca Ucraina sa fie „in cea mai puternica pozitie posibila” in cazul unor negocieri cu Rusia, presedintele american a tinut sa precizeze:”Nu incurajam Ucraina si nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi in afara granitelor sale”. Presedintele Joe Biden a fost in mod constant preocupat de la inceputul conflictului sa nu furnizeze arme care sa puna Statele Unite intr-o situatie de cobeligeranta alaturi de Ucraina.

In articolul aparut in New York Times, presedintele democrat mai asigura, intr-un moment in care armata ucraineana se confrunta cu o ofensiva rusa extrem de intensa in estul tarii, ca „nu va face presiuni asupra guvernului ucrainean, in privat sau in public, pentru a face concesii teritoriale”.

Fortele ruse au obiectivul declarat de a controla intregul mare bazin minier al Donbasului asupra caruia fortele separatiste pro-ruse sustinute de Moscova au preluat controlul partial in 2014. Marti, militarii rusi cucerit o mare parte a orasului strategic Severodonetk.

Ucrainenii au solicitat de ceva timp lansatoare de rachete care sa le permita sa loveasca in profunzime pozitiile fortelor ruse si, in acelasi timp, sa isi plaseaza bateriile mai departe de front.

Congresul american a deblocat recent un nou ajutor, in valoare de 40 de miliarde de dolari, pentru a finanta furnizarea de armament Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: