SUA au expulzat un „jurnalist” rus. Kremlinul se plange de tratamentul aplicat jurnalistilor rusi care acopera alegerile din SUA

externe

kremlin

Kremlinul s-a plans miercuri de ceea ce a numit tratamentul „inacceptabil” aplicat unei echipe de jurnalisti rusi care au calatorit in Statele Unite pentru a acoperi alegerile prezidentiale de saptamana viitoare, relateaza Reuters.

Presa rusa a anuntat ca jurnalistii de la organizatia de stiri Izvestia au fost interogati timp de 10 ore, iar unuia dintre ei i-a fost anulata viza si a fost expulzat.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Moscova va cauta informatii mai detaliate despre incident.

„Dar o astfel de atitudine fata de jurnalisti, desigur, nu prezinta autoritatile americane intr-o lumina buna, mai ales dupa ce (jurnalistii) au indeplinit toate formalitatile si procedurile si au obtinut toate permisele de intrare”, a spus el.

Peskov a adaugat ca felul in care s-au comportat autoritatile din Statelor Unite „contrazice, probabil, principiile libertatii presei. Si, desigur, pentru noi, acest lucru este inacceptabil”.

Jurnalistii erau de la Izvestia, un grup media comercial care detine posturi de televiziune si un ziar. Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat ca Rusia va oferi un „raspuns adecvat”.

Moscova s-a plans frecvent de interzicerea unor servicii de stiri rusesti de catre tarile occidentale si le-a acuzat ca impun restrictii jurnalistilor sai.

Washingtonul a acuzat Rusia ca utilizeaza mass-media de stat pentru a interveni in alegerile din Statele Unite si din alte tari.

Reporteri fara frontiere, un ONG cu sediul in Franta, claseaza Rusia pe locul 162 din 180 de tari in ceea ce priveste libertatea presei.

Patru jurnalisti rusi sunt in prezent judecati in spatele usilor inchise pentru presupuse legaturi cu organizatia interzisa a fostului disident Alexei Navalnii.

Doi jurnalisti americani care au fost inchisi in Rusia au fost eliberati la 1 august in cadrul unui schimb de prizonieri cu Occidentul.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich fusese condamnat pentru spionaj, iar Alsu Kurmaseva de la Radio Free Europe/Radio Liberty a fost gasita vinovata de raspandirea de informatii false despre armata rusa.

Ambii au negat acuzatiile aduse impotriva lor. Rusia a declarat ca este vorba de cauze penale, nu de persecutii ale jurnalistilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: