SUA au lovit cibernetic o nava-spion a Iranului. Aceasta le furniza informatii rebelilor Houthi
Operatiunea secreta a fost menita sa blocheze capacitatea navei de a transmite informatii catre rebelii Houthi care ataca navele de marfa in Marea Rosie. Statele Unite au efectuat recent un atac cibernetic impotriva unei nave militare iraniene care colecteaza informatii despre vasele cu marfa din Marea Rosie si Golful Aden, potrivit a trei oficiali americani, conform NBC News.
Atacul cibernetic, care a avut loc in urma cu o saptamana, face parte din raspunsul administratiei Biden la atacul cu drone, de luna trecuta, al militiilor sustinute de Iran, lansat din Irak si care a ucis trei militari americani la granita cu Iordania si a ranit, au declarat oficialii.
Oficialii americani spun ca Iranul foloseste nava MV Behshad pentru a furniza informatii, privind posibilele tinte, catre Houthi, astfel incat atacurile rebelilor asupra navelor sa fie mai eficiente. Doar unul dintre oficialii americani a declarat ca operatiunea a fost efectuata spre nava iraniana, numita MV Behshad. Ceilalti oficiali au refuzat sa dezvaluie numele navei.
Un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate a refuzat sa comenteze si a trimis intrebarile la Departamentul Apararii, care a refuzat, de asemenea, sa comenteze.
Oficialii americani nu dezvaluie, de obicei, operatiunile secrete, inclusiv atacurile cibernetice, si nu au facut publice informatii nici despre acesta care a implicat presupusa nava de spionaj iraniana.
Iranienii spun ca nava Behshad combate actiunile de piraterie din Marea Rosie
Intr-un interviu acordat saptamana trecuta NBC News, ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a declarat ca Behshad se afla in Marea Rosie „pentru a combate activitatile de piraterie” si ca nu furnizeaza informatii fortelor Houthi.
Din ianuarie, Behshad opereaza in apropierea portului Djibouti, in apropiere de o baza militara chineza de pe tarm, potrivit datelor de urmarire a navelor. Analistii militari spun ca este posibil ca Iranul sa fi ales sa mute nava in apropierea bazei chineze tocmai pentru a descuraja fortele navale americane sa incerce sa atace fizic sau sa abordeze nava suspectata de spionaj.
Transporturile maritime globale, puternic perturbate de conflictul din Golf
Aproximativ 12% din transportul maritim global trece zilnic prin Marea Rosie. In urma atacurilor repetate ale Houthi din noiembrie, giganti ai transportului maritim precum Maersk au anuntat pauze in operatiunile lor in Marea Rosie si in Golful Aden, ceea ce va costa timp si bani la livrarea marfurilor, la nivel international.
Rebelii Houthi, care sunt sustinuti si inarmati de mult timp de Iran, au promis sa continue atacurile pana cand Israelul isi va opri operatiunile militare din Fasia Gaza.
Militantii pro-Iran au lansat peste 160 de atacuri impotriva fortelor SUA
Atunci cand presedintele Joe Biden a ordonat un raspuns la atacul care a ucis soldatii americani in Iordania, oficialii administratiei au declarat ca acesta va fi desfasurat pe mai multe fronturi si, potential, pe parcursul mai multor saptamani. Raspunsul a inceput cu lovituri aeriene in Irak si Siria in 2 februarie. NBC News a relatat anterior ca acesta va include atat lovituri militare, cat si operatiuni cibernetice.
Iranul a emis un avertisment video, pe 4 februarie, pentru a nu viza Behshadul. Intrebat saptamana trecuta despre nava, secretarul de presa al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, a declarat ca nu stie ca SUA ar fi vizat Behshad, dar a adaugat: „Suntem foarte atenti la nava”.
Moartea celor trei militari americani in atacul din 28 ianuarie asupra bazei de sprijin logistic de la „Turnul 22” al retelei iordaniene de aparare a avut loc dupa nu mai mult de 160 de atacuri asupra fortelor americane din regiune de catre militanti sustinuti de Iran, potrivit oficialilor americani.
Pentagonul a declarat saptamana trecuta ca atacurile de represalii ale SUA au ucis sau ranit peste 40 de militanti sustinuti de Iran in Irak si Siria. De asemenea, SUA au anuntat ca au ucis si un comandant al militiei Kataib Hezbollah, sustinuta de Iran – grup care, potrivit oficialilor administratiei, se afla in spatele atacului din Iordania.
In ciuda raspunsului militar american la uciderea celor trei soldati americani, oficialii americani au declarat, pentru NBC News, ca Iranul continua sa furnizeze arme si informatii in regiune.