Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA solicita „actiuni urgente” pentru a aborda cresterea de zece ori in ultimul deceniu a numarului de cazuri de sifilis congenital – atunci cand infectia este transmisa unui copil in timpul nasterii. Agentia a constatat ca marea majoritate a cazurilor, aproape 90 la suta, ar fi putut fi prevenite printr-un acces mai bun la testare si tratament, un semnal de alarma ca persoanele vulnerabile trec printre fisurile sistemului medical american, transmite Politico.
„Este cu adevarat ingrijorator”, a declarat intr-un interviu Dr. Laura Bachmann, medic-sef pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala in cadrul CDC. „Trebuie sa facem lucrurile diferit, pentru ca, in mod evident, ceea ce facem acum nu functioneaza”.
Sifilisul congenital, care a fost aproape eliminat la inceputul acestui secol, a crescut cu 755% in ultimul deceniu, potrivit datelor CDC publicate marti, ajungand la 3.761 de cazuri in 2022. Cresterea a avut loc in toate regiunile geografice, precum si in toate grupurile rasiale si etnice, dar cele mai grave rate au fost in randul indienilor americani, al nativilor din Alaska si al parintilor de culoare si hispanici.
Cercetatorii agentiei au descoperit, de asemenea, ca in marea majoritate a acestor cazuri, pacientii nu au fost testati in timpul sarcinii, iar multi dintre cei care au fost testati nu au primit tratament. Aproximativ 37 la suta dintre gravidele infectate nu au primit nicio ingrijire prenatala.
Sifilisul poate fi tratat cu antibiotice, dar daca nu este tratat la gravide, boala cu transmitere sexuala poate provoca nasterea unui copil mort, avort spontan si moartea copilului. Bebelusii care nu primesc tratament ar putea, de asemenea, sa dezvolte orbire, surzenie, intarzieri in dezvoltare sau anomalii ale scheletului. In 2022, infectia a provocat 231 de nasteri de copii morti si 51 de decese de sugari.
„Este deosebit de dificil sa te gandesti la aceste cresteri cand stim ca acest lucru poate fi prevenit”, a declarat Bachmann. „Daca o persoana insarcinata este depistata si tratata in timp util, chiar nu ar trebui sa avem sifilis la bebelusi.”
Cauze si solutii
Noile date alarmante se potrivesc cu o crestere mai larga a infectiilor cu transmitere sexuala pe care expertii in sanatate publica o atribuie accesului slab la testare si tratament pentru grupurile marginalizate, reducerilor bugetelor de sanatate publica si programelor de sanatate sexuala si stigmatizarii persistente care ii descurajeaza pe multi sa caute ingrijire pentru ei insisi si pentru partenerii lor.
Raportul vine pe fondul luptelor legate de programele guvernamentale care ofera testare si tratament persoanelor neasigurate si celor cu venituri mici din intreaga tara. Programul federal de planificare familiala Title X, de exemplu, a fost finantat in mod constant in ultimul deceniu, chiar daca bolile cu transmitere sexuala au crescut la cote record, iar actualul buget al Partidului Republican din Camera Reprezentantilor incearca sa elimine toate fondurile programului. Acordul privind plafonul de indatorare pe care Casa Alba si Congresul l-au negociat la inceputul acestui an a retras, de asemenea, zeci de miliarde de dolari din fondurile Covid, care sustineau activitatea statelor si a autoritatilor locale in ceea ce priveste alte boli transmisibile, inclusiv BTS.
„Exista consecinte atunci cand investitiile in sanatatea publica sunt inadecvate. Consecinta pe care o vedem chiar acum este moartea copiilor”, a declarat David Harvey, directorul executiv al Coalitiei Nationale a Directorilor STD. „Aceste cifre cer administratiei sa reinnoiasca investitiile in infrastructura de sanatate publica si ca liderii cheie care reprezinta sanatatea sexuala, reproductiva si materna sa se uneasca pentru a schimba traiectoria mortala pe care ne aflam.”
Pentru a ajunge la persoanele cele mai expuse la risc, CDC recomanda furnizorilor si functionarilor publici „sa fie creativi” si sa ofere testarea persoanelor insarcinate si a celor active sexual in afara mediilor traditionale, cum ar fi clinicile de boli cu transmitere sexuala si cabinetele de obstetrica si ginecologie, inclusiv in inchisori, programe de schimb de seringi, centre de ingrijire urgenta si camere de urgenta.
Exista, de asemenea, o penurie nationala a singurului medicament aprobat pentru tratarea sifilisului la persoanele insarcinate: Benzatina penicilina G. Bachmann a declarat ca agentia ii sfatuieste pe furnizori sa pastreze ceea ce au pentru pacientele gravide si sa foloseasca alte antibiotice pentru alti pacienti cu sifilis.
De asemenea, agentia le cere medicilor sa ofere antibiotice persoanelor care sunt testate pozitiv pentru sifilis la un test rapid inainte de a astepta rezultatul unui test de confirmare de la un laborator, avand in vedere epidemia actuala, si sa depuna mai multe eforturi pentru a testa si trata partenerii sexuali ai pacientilor, astfel incat acestia sa nu se reinfecteze dupa tratament.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…