O ancheta lansata de autoritatile maghiare in privinta „Transparency International” si a unui portal de investigatii anticoruptie a provocat criticile Washingtonului. Ancheta este condusa de controversatul „Oficiu maghiar pentru Protectia Suveranitatii”.
Infiintat de guvernul condus de Viktor Orban la sfarsitul anului trecut, in baza unei legi care interzice finantarea din strainatate pentru partidele sau organizatiile care participa in alegeri, institutia are in teorie scopul de a monitoriza „riscurile de interferenta politica”. Legislatia prevede si sanctiuni care merg pana la trei ani de inchisoare, scrie Reuters.
Marti, Oficiul pentru Protectia Suveranitatii a anuntat ca a demarat o ancheta impotriva filialei maghiare a organizatiei anticoruptie Transparency International (TI) si a unei publicatii de investigatii online, Atlatszo.hu, care se concentreaza asupra subiectelor legate de coruptie.
O declaratie a Departamentului de Stat al SUA a mentionat ca Washingtonul este „profund ingrijorat” de aceste investigatii, pe care le-a numit „actiuni draconice”.
„Incercarea guvernului maghiar de a hartui, intimida si pedepsi organizatiile independente contravine principiilor guvernarii democratice inradacinate in statul de drept”, se arata in declaratie.
SUA spun ca legea prin care s-a infiintat Oficiul pentru Protectia Suveranitatii „nu pune nici o limita” institutiei, afectand drepturile si libertatile cetatenilor maghiari.
Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a criticat de asemenea legea in timpul prezentarii unui raport global privind libertatea religioasa, saptamana aceasta. El a acuzat Ungaria, care se pregateste sa preia presedintia rotativa a Uniunii Europene de saptamana viitoare, de degradarea situatiei in acest domeniu, condamnand si atacurile la adresa persoanelor din comunitatea LGBTQI+, a scris si AFP.
„In Ungaria, guvernul defaimeaza, scoate tapi ispasitori si stigmatizeaza persoanele LGBTQI+ – le defaimeaza cu etichete degradante, le refuza drepturi egale, normalizeaza violenta impotriva lor”, a declarat Blinken cu ocazia Lunii Pride.
Orban, care se descrie ca fiind promotorul valorilor crestine traditionale, s-a aliat cu fostul presedinte american Donald Trump, guvernul sau adoptand sloganul lui Trump atunci cand a declarat ca obiectivul sau pentru presedintia UE este de a „face Europa mareata din nou”.
Legea Oficiului pentru Protectia Suveranitatii a fost criticata anterior si de un grup de experti in drept constitutional din cadrul Consiliului Europei, un organism pan-european de supraveghere a drepturilor omului, care a declarat ca ar putea avea un „efect de racire” asupra dezbaterilor libere si democratice din Ungaria.
Comisia Europeana a lansat si o procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor cu privire la aceasta lege in luna februarie a acestui an. Executivul UE a facut referire la potentialul acesteia de a submina valorile democratice si drepturile fundamentale ale Uniunii.
Datoria publica a Romaniei, facuta de guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria, a ajuns…
Custodele Coroanei Romane, Majestatea Sa Margareta, a transmis vineri un mesaj de compasiune fata de…
Un robot controlat de la distanta s-a intors in siguranta cu o proba de combustibil…
Un barbat a fost arestat dupa ce a atacat neprovocat un alt pasager care dormea,…
Ministerul Educatiei a anuntat vineri finalizarea procesului de evaluare tehnica si financiara pentru doua apeluri…
Serbia a incheiat operatiunea de salvare si a deschis sambata o ancheta cu privire la…