SUA extind sanctiunile asupra Rusiei si vizeaza cipurile trimise prin China si institutiile financiare straine care fac afaceri cu bancile sanctionate din Rusia

externe

cip

Statele Unite au extins, miercuri, sanctiunile impotriva Rusiei, inclusiv prin tintirea companiilor cu sediul in China care vand semiconductori Moscovei, ca parte a efortului de a submina masina de razboi rusa, potrivit Reuters.

Printre masuri, Trezoreria SUA a declarat ca va creste „riscul de sanctiuni secundare pentru institutiile financiare straine care se ocupa de economia de razboi a Rusiei”, amenintandu-le efectiv cu pierderea accesului la sistemul financiar american.

De asemenea, a mai spus ca intentioneaza sa restranga capacitatea bazei industriale militare ruse de a exploata anumite servicii software si de tehnologie a informatiei (IT) din SUA si, impreuna cu Departamentul de Stat, vizeaza peste 300 de persoane si entitati din Rusia si nu numai, inclusiv in Asia, Europa si Africa.

Separat, Departamentul de Comert a declarat ca vizeaza companii din Hong Kong care ar trimite cipuri catre Rusia, luand masuri care ar afecta articole cu prioritate inalta pentru Moscova, inclusiv astfel de cipuri.

Tehnologii americane au fost gasite intr-o gama larga de echipamente rusesti capturate pe campul de lupta din Ucraina, inclusiv drone, radiouri si rachete.

In timp ce multi analisti nu se asteapta ca sanctiunile SUA si ale altor natiuni sa schimbe material calculul presedintelui rus Vladimir Putin, ei cred ca vor ingreuna razboiul Moscovei si, in timp, vor slabi economia Rusiei.

Vestea a venit in timp ce presedintele Joe Biden a plecat in sudul Italiei pentru un summit cu liderii celorlalte democratii ale Grupului celor Sapte: Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia.

Una dintre prioritatile liderilor G7 este cresterea sprijinului pentru Ucraina, aflata acum in al treilea an de rezistenta la invazia Rusiei, si dezarmarea masinii de razboi rusesti.

Peter Harrell, care a ocupat functia de director pentru economie internationala la Casa Alba in 2021 si 2022, a descris cele mai recente sanctiuni drept o „schimbare de paradigma”, deoarece expun bancile straine la amenintarea de a fi separate de sistemul financiar american daca vor mai avea legaturi cu bancile rusesti.

„Pentru prima data, SUA se indreapta spre ceva care incepe sa arate ca… un efort de a institui un embargo financiar global asupra Rusiei”, a spus Harrell.

„Mesajul de aici este intr-adevar unul pentru bancile din China, Turcia si Emiratele Arabe Unite, iar in alte parti in afara G7, acestea se confrunta cu sanctiuni pentru continuarea angajarii in tranzactii cu marile banci rusesti si cu alte banci rusesti sanctionate”, a adaugat el, spunand ca acest lucru ar declansa o „retragere majora” a acelor banci din Rusia.

„Aceasta retragere financiara, la randul sau, va complica probabil fluxul de marfuri din tarile care continua sa faca comert cu Rusia”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: