SUA intentioneaza sa adopte o lege privind desfasurarea de trupe NATO la Marea Neagra
Statele Unite ale Americii vor adopta Legea privind securitatea la Marea Neagra (Black Sea Security Act of 2023), care ar putea avea un efect pozitiv asupra consolidarii securitatii nationale a Ucrainei si asigurarii prezentei NATO in Marea Neagra, scrie Glavcom.
„Examinarea acestui document de catre Congresul SUA demonstreaza o schimbare radicala a atitudinii celei mai puternice tari din lume fata de regiunea noastra si de securitatea sa maritima. De fapt, proiectul de lege este o completare a unui alt proiect de document – Legea de autorizare a apararii nationale (NDAA), care stabileste cheltuielile SUA pentru apararea nationala in anul fiscal 2024”, a declarat Bohdan Ustimenko, expert asociat al Centrului de Studii Globale „Strategia XXI”.
In proiectul de lege privind securitatea la Marea Neagra, SUA isi stabilesc urmatoarele obiective:
- SUA, NATO si partenerii din Alianta iau in considerare o prezenta regulata in Marea Neagra pe baza de rotatie;
- Crearea de oportunitati pentru cresterea investitiilor si a expansiunii economice, in special in domeniul energiei si al infrastructurii de transport, intre Statele Unite si statele din regiunea extinsa a Marii Negre;
- Sprijinirea si consolidarea legaturilor economice dintre Statele Unite si partenerii de la Marea Neagra prin consolidarea prezentei americane si cresterea investitiilor americane in statele de la Marea Neagra;
- Statele Unite se vor angaja sa gaseasca solutii la problemele de securitate alimentara care decurg din blocada porturilor maritime ucrainene, deoarece aceasta problema globala va avea implicatii critice pentru securitatea nationala a Statelor Unite, a partenerilor si aliatilor sai;
- In termen de cel mult 180 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii privind securitatea la Marea Neagra, Consiliul National de Securitate al SUA, impreuna cu Departamentul de Stat, Departamentul Apararii si alte departamente si agentii federale relevante, trebuie sa pregateasca o strategie interinstitutionala de securitate si dezvoltare la Marea Neagra.
SUA vor lua in considerare amplasarea unui cartier general militar interstatal in regiunea Marii Negre, care va fi responsabil de planificare, pregatire de lupta, desfasurarea de exercitii si coordonarea activitatilor militare in regiunea extinsa a Marii Negre.
La 17 iulie 2023, Rusia s-a retras din acordul privind cerealele. Acordul privind transportul cerealelor prin Marea Neagra, care a permis Ucrainei sa exporte cereale prin cele trei porturi de la Marea Neagra, a fost incheiat in luna iulie a anului trecut. In acord au fost implicate Ucraina, Turcia, ONU si Rusia. Ulterior, Rusia a blocat in repetate randuri acordul, de exemplu refuzand sa efectueze inspectii ale navelor, asa cum se specifica in acord. In timpul cat acordul privind cerealele a fost in vigoare, Ucraina a exportat mai mult de 30 de milioane de tone de cereale.
Ucraina a inaintat Turciei o propunere de restabilire a functionarii coridorului de cereale fara Rusia, dar pana acum nu exista un raspuns final.