SUA intervin pentru a contracara ingerinta cibernetica a Rusiei in alegerile si referendumul din Republica Moldova

externe

maia sandu, joe biden

Administratia Biden a investit resurse considerabile in contracararea eforturilor Rusiei de a influenta alegerile din Republica Moldova din acest weekend, relateaza Politico.

Moldova a fost asediata de campanii de dezinformare, atacuri cibernetice si de influenta orchestrate de Rusia in lunile premergatoare votului de duminica, in care oamenii vor alege un presedinte si vor opta pentru calea catre aderarea la UE.

Ca raspuns, SUA, UE si NATO au trimis consilieri si au oferit sfaturi pentru contracararea eforturilor fortelor ruse de a obtine un rezultat favorabil presedintelui Vladimir Putin.

Oficialii americani spun ca alegerile din Republica Moldova servesc ca un memento ca Rusia lucreaza activ pentru a influenta voturile din strainatate in moduri care pot submina aliantele globale.

Moldova se afla la o rascruce de drumuri, hotarand daca sa se deplaseze pe orbita vestica sau sa se apropie mai mult de Moscova. Dar rezultatul alegerilor nu va determina doar viitorul natiunii, ci demonstreaza, de asemenea, cat de departe va ajunge Rusia pentru a-si extinde influenta in Europa dincolo de Ucraina si daca natiunile occidentale pot bloca acest efort.

„Rusia lucreaza activ pentru a submina alegerile Moldovei si integrarea sa europeana”, a declarat John Kirby, purtatorul de cuvant al Securitatii Nationale a Casei Albe.

Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul Republicii Moldova si sefa pentru integrare in UE, a declarat ca „observam clasicul instrument hibrid pe care Rusia il foloseste pentru a influenta alegerile, dar amploarea este cu adevarat fara precedent”.

Agentia SUA pentru Securitate Cibernetica si Securitate a Infrastructurii lucreaza cu guvernul Republicii Moldova si sectorul privat pentru a oferi sprijin, inclusiv schimbul de informatii despre amenintari si contracararea atacurilor cibernetice asupra organizatiilor critice.

Kirby a acuzat saptamana aceasta Moscova ca a alocat „milioane de dolari” pentru a sprijini candidatii preferati la alegerile prezidentiale, acuzandu-l in special pe Ilan Shor, un fost politician moldovean pro-rus, pentru ca a sustinut financiar eforturile de a plati moldovenii sa voteze impotriva aderarii la UE.

Politico a relatat saptamana trecuta ca Shor a folosit 15 milioane de dolari din fonduri rusesti pentru a plati aproximativ 130.000 de moldoveni doar in septembrie pentru a vota impotriva aderarii la UE.

Se estimeaza ca tara are putin peste 2,4 milioane de locuitori, ceea ce inseamna ca numarul celor vizati este de aproximativ 5% din populatie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: