SUA livreaza Ucrainei ucigatoarele drone MQ-1C Gray Eagle. Acestea pot fi inarmate cu rachete Hellfire si pot efectua misiuni pe distante mari
Administratia Biden intentioneaza sa furnizeze Ucrainei patru drone care pot fi inarmate cu rachete Hellfire, anunta Reuters.
Dronele MQ-1C Gray Eagle ar permite trupelor ucrainene sa efectueze misiuni mai lungi, deoarece pot zbura cel putin 30 de ore si pot colecta cantitati uriase de date in scopuri de informatii.
Expertul in drone Dan Gettinger de la Vertical Flight Society a declarat pentru Reuters: „In general, MQ-1C este o aeronava mult mai mare, cu o greutate maxima la decolare de aproximativ trei ori mai mare decat cea a Bayraktar-TB2, cu avantaje proportionale in ceea ce priveste capacitatea de incarcare utila, autonomia si rezistenta.”
Fortele ucrainene au folosit impotriva Rusiei sisteme aeriene fara pilot la bord mai mici si cu raza de actiune mai scurta, precum AeroVironment RQ-20 Puma AE si Bayraktar-TB2 de fabricatie turceasca.
Potrivit agentiei de stiri, vanzarea ar fi semnificativa, deoarece ar oferi Ucrainei sisteme americane avansate reutilizabile capabile de lovituri multiple in adancime.
Dronele, fabricate de General Atomics, sunt, de asemenea, compatibile cu o varietate mai mare de munitii decat cele pe care le foloseste in prezent Ucraina. De exemplu, Bayraktars sunt echipate cu rachete MAM-L de 22 kg fabricate in Turcia.
Gettinger a declarat ca instruirea operatorilor pentru sistemele de drone dureaza de obicei luni de zile, dar au fost elaborate planuri pentru a accelera acest proces, potrivit agentiei de presa.
Reactia Kremlinului
Kremlinul a declarat joi ca planurile SUA de a vinde Ucrainei drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi armate cu rachete Hellfire nu vor schimba parametrii a ceea ce Rusia numeste o operatiune militara speciala, relateaza Reuters.
Reuters a relatat miercuri despre intentia administratiei Joe Biden de a vinde astfel de drone Ucrainei. Tranzactia poate fi inca blocata de Congres sau anulata de o schimbare de politica de ultim moment.
„Pomparea de arme (occidentale) in Ucraina nu schimba parametrii operatiunii speciale”, a spus Dmitri Peskov in cadrul unei teleconferinte cu jurnalistii. „Scopurile sale vor fi realizate, dar acest lucru va aduce mai multa suferinta Ucrainei”, a adaugat el.
Despre posibilitatea ca teritoriul rus sa fie vizat din Ucraina cu noile arme, Peskov a spus: „In continuare nu vreau sa vorbesc despre scenariile absolut indezirabile si foarte neplacute in care aceste arme ar putea fi ipotetic utilizate impotriva unor tinte de pe teritoriul nostru. Acest lucru ar schimba situatia intr-o directie nefavorabila”, a adaugat el.
Rusia a incercat sa intercepteze si sa distruga armele occidentale trimise Ucrainei dupa ce a invadat statul vecin pe 24 februarie.
Moscova sustine ca livrarile de arme occidentale catre Kiev si sanctiunile impotriva economiei Rusiei reprezinta acelasi lucru cu un „razboi prin interpusi” al SUA si aliatilor lor.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militara neprovocata impotriva Ucrainei, Moscova sustinand ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.