externe

SUA protesteaza dupa ce Kosovo a inchis institutii care lucrau cu minoritatea sarba pe motiv ca „incalca constitutia si legile Republicii Kosovo”

Autoritatile kosovare au inchis vineri cinci institutii paralele care lucreaza cu minoritatea etnica sarba, o miscare imediat criticata de SUA si care ar putea spori si mai mult tensiunile cu Serbia vecina, potrivit The Guardian.

Elbert Krasniqi, ministrul administratiei locale din Kosovo, a confirmat inchiderea a cinci asa-numite institutii paralele din nord – unde traieste cea mai mare parte a minoritatii etnice sarbe – scriind online ca acestea „incalca constitutia si legile Republicii Kosovo”.

Ambasada SUA din Kosovo a reiterat intr-o declaratie „preocuparea si dezamagirea Washingtonului fata de actiunile necoordonate continue… care continua sa aiba un efect direct si negativ asupra membrilor comunitatii etnice sarbe si a altor comunitati minoritare din Kosovo”.

Serbia continua sa asiste minoritatea sarba de la proclamarea independentei Kosovo din 2008, pe care Belgradul nu o recunoaste.

Kosovo a fost o provincie sarba inainte ca o campanie de bombardare a NATO din 1999 sa puna capat unui razboi dintre fortele guvernamentale sarbe si separatistii etnici albanezi din Kosovo. Razboiul lor a lasat in urma aproximativ 13.000 de morti, in principal etnici albanezi.

Relatia Kosovo-Serbia ramane tensionata, iar discutiile de normalizare din ultimii 13 ani facilitate de UE nu au reusit sa faca progrese.

Un schimb de focuri din septembrie 2023 intre oameni inarmati sarbi mascati si politia din Kosovo a dus la moartea a patru oameni.

UE si SUA au facut presiuni pe ambele parti pentru implementarea acordurilor care au fost incheiate in februarie si martie 2023 intre presedintele sarb, Aleksandar Vucic, si premierul kosovar, Albin Kurti, care conduce guvernul dominat de etnia albaneza.

Luna aceasta, Pristina a declarat ca va deschide podul de pe raul Ibar care imparte Mitrovica intr-un nord dominat de sarbi si un sud etnic albanez. Podul a fost inchis traficului de pasageri timp de mai bine de un deceniu, sarbii minoritari ridicand baricade inca din 2011 spunand ca in cazul in care etnicii albanezi ar putea trece liberi podul in partea lor de oras, ar efectua o „curatarea etnica”.

Premierul kosovar Kurti a fost, de asemenea, in dezacord cu puterile occidentale cu privire la inchiderea unilaterala de catre Kosovo a sase sucursale ale unei banci licentiate de Serbia din nordul Kosovo in acest an.

Tulburarile din Mitrovica au crescut de anul trecut, cand forta internationala de mentinere a pacii condusa de NATO din Kosovo, cunoscuta sub numele de KFor, a crescut numarul militarilor si cantitatea de echipamente de-a lungul granitei Kosovo-Serbia, inclusiv la podul din Mitrovica.

Kosovo va organiza alegeri parlamentare pe 9 februarie, un vot care se asteapta sa fie un test pentru Kurti, al carui partid de guvernare a avut o victorie zdrobitoare in 2021.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Un intreg castel din sec. 13 este de vanzare in Italia. Cat ar costa o astfel de proprietate

Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…

7 minute ago

Ciolacu a decretat, joi: „Simion nu e spion, nu a avut intalniri cu agenti rusi”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…

4 ore ago

Canada se pregateste sa devina „superputere” nucleara cu suficient uraniu pentru a depasi China si Rusia

In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…

57 de minute ago

Presshub: Decizii atipice in dosarul omului de afaceri din Arad mort dupa explozia masinii sale

Arestarea preventiva de catre instanta suprema, la 3 ani si jumatate de la fapta, a…

46 de minute ago

Dorel din Bucuresti. Stalpul prabusit a fost bagat inapoi, insa invers – FOTO

Stalpul de iluminat care s-a prabusit, marti, pe un tramvai in Piata Unirii a fost…

2 ore ago