Presedinta Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, „are dreptul de a vizita Taiwanul”, a indicat luni Casa Alba, avertizand ca Beijingul, iritat, „pare sa se pozitioneze” pentru manevre militare in jurul insulei pe care o revendica, noteaza AFP, citata de Agerpres.
Tensiunile dintre Statele Unite si China s-au intensificat recent pe tema potentialei vizite a lui Nancy Pelosi, care nu a fost confirmata, dar este anuntata pentru zilele urmatoare de presa americana.
Presedinta Camerei Reprezentantilor „are dreptul de a vizita Taiwanul”, a afirmat in fata presei John Kirby, purtatorul de cuvant al Casei Albe pentru probleme strategice.
El a insistat ca „nu exista niciun motiv ca Beijingul sa faca din aceasta vizita, care nu deroga de la doctrina americana de lunga durata, o forma de criza”.
John Kirby a avertizat, de asemenea, ca China „(pare) sa se pozitioneze pentru a putea face un nou pas in zilele urmatoare”, care ar putea „include provocari militare, precum tiruri de rachete in stramtoarea Taiwan sau in jurul Taiwanului” ori „importante incursiuni aeriene” in zona de identificare a apararii aeriene a Taiwanului.
Unele dintre aceste masuri s-ar putea conforma „tendintei ingrijoratoare” a Chinei de a face manevre in jurul insulei, dar altele „ar putea fi la o scara diferita”, a estimat John Kirby care a precizat ca ultimele tiruri de rachete chineze in stramtoarea Taiwan dateaza din anii 1990.
Nancy Pelosi, a doua in ordinea protocolara pentru succesiunea presedintelui american dupa vicepresedinta, a inceput luni la Singapore o serie de vizite in Asia.
Mai multe media taiwaneze si straine au indicat luni ca aceasta vizita va avea loc, citand surse anonime. Potrivit Financial Times, Nancy Pelosi ar urma sa se intalneasca miercuri la Taipei cu presedinta taiwaneza Tsai Ing-wen.
Presedinta Camerei „va decide singura daca va vizita sau nu Taiwanul”, a declarat Antony Blinken, aflat la sediul ONU de la New York, subliniind ca Congresul american este dotat cu o putere independenta, ca si executivul. „Aceasta decizie ii apartine”, a insistat seful diplomatiei SUA.
Potrivit lui John Kirby, Statele Unite „nu vor fi intimidate” si isi vor continua toate actiunile in regiunea Asia-Pacific. El a adaugat ca pozitia Washingtonului legata de Taiwanului nu s-a schimbat.
Statele Unite practica in privinta Taiwanului o asa-numita diplomatie de „ambiguitate strategica”, constand in recunoasterea unui singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuand in acelasi timp sa ofere un sprijin decisiv, in special militar, Taipeiului.
„Nimic nu s-a schimbat, nimic nu s-a schimbat”, a afirmat John Kirby. „Ne opunem oricarei modificari a statu-quo-ului de ambele parti. (…) Am declarat ca nu sustinem independenta Taiwanului”, a reamintit el de la Casa Alba.
John Kirby a mai precizat ca Nancy Pelosi calatoreste cu un avion militar si ca Washingtonul ii asigura securitatea.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…