SUA si Coreea de Sud au lansat rachete in Marea Japoniei ca raspuns la testul nord-corean
Coreea de Sud si Statele Unite au lansat patru rachete sol-sol in directia Marii Japoniei, ca raspuns la incidentul de ieri, cand o racheta nord-coreeana a survolat zona de nord a Japoniei, determinand Tokyo sa-si activeze sistemul de avertizare si sa ceara locuitorilor din anumite zone sa se adaposteasca, potrivit AFP citata de Agerpres.
Potrivit statului major sud-coreean, armatele sud-coreeana si americana au tras cate doua rachete tactice asupra unor tinte simulate. Marti, fortele aeriene ale celor doua tari aliate au mai efectuat un exercitiu in Marea Galbena.
Armata sud-coreeana a confirmat, separat, ca o racheta Hyunmoo-2 a esuat la scurt timp dupa lansare si s-a prabusit in timpul exercitiului, dar ca nimeni nu a fost ranit.
Purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, John Kirby, intervievat de CNN, a declarat ca este vorba de „a raspunde la provocarile Nordului, pentru a ne asigura ca ne putem demonstra propriile capacitati” si de „a ne asigura ca avem capacitatile militare pregatite”.
Portavionul american USS Ronald Reagan, care a oprit in Coreea de Sud luna trecuta pentru prima data in ultimii ani, va ramane intre Coreea si Japonia in ceea ce armata sud-coreeana a numit o miscare „foarte neobisnuita” menita sa arate hotararea aliatilor de a raspunde oricaror amenintari din partea Coreei de Nord, potrivit Reuters.
Presedintele american Joe Biden si prim-ministrul japonez Fumio Kishida au condamnat testul Coreei de Nord in „cei mai puternici termeni”, Uniunea Europeana l-a numit „o actiune nesabuita si in mod deliberat provocatoare”, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat lansarea si a lansat un apel Phenianului la „reluarea dialogului” pentru a se ajunge la „o denuclearizare completa si verificabila a Peninsulei Coreea”.
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astazi, la cererea Statelor Unite, pentru a discuta despre Coreea de Nord, in ciuda faptului ca Rusia si China le-au spus omologilor din consiliu ca se opun unei reuniuni deschise a unui organism format din 15 membri. Ei au sustinut ca reactia Consiliului ar trebui sa fie favorabila relaxarii situatiei din Peninsula Coreeana, au spus diplomatii.
Presedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a numit testul „nesabuit” si a spus ca va atrage un raspuns ferm din partea tarii sale, a aliatilor sai si a comunitatii internationale.
Coreea de Nord, care si-a revizuit legislatia pentru a face „ireversibil” statutul sau de putere nucleara, si-a intensificat tirurile in acest an si a lansat o racheta balistica intercontinentala (ICBM) pentru prima data din 2017, care a crescut ingrijorarea ca tara ar putea efectua in curand un test nuclear.