SUA si Israelul au permis donatii deductibile din impozite catre grupurile care blocheaza ajutorul pentru Gaza

externe

Sub presiunea americana, Israelul s-a angajat sa livreze cantitati mari de ajutoare umanitare in Fasia Gaza, devastata de razboi. Dar, in acelasi timp, SUA si Israelul au permis donatii deductibile din impozite catre grupurile de extrema dreapta care au blocat furnizarea acestui ajutor, potrivit The Guardian.

Trei grupuri care au impiedicat ajutorul umanitar sa ajunga in Gaza, inclusiv unul acuzat ca a jefuit sau a distrus proviziile, au strans peste 200.000 de dolari de la donatori din SUA si Israel, au descoperit Associated Press si site-ul de investigatii israelian Shomrim intr-o examinare a site-urilor web de finantare participativa si din alte inregistrari publice.

Stimularea acestor donatii, facandu-le deductibile din punct de vedere fiscal, contravine angajamentelor declarate ale Americii si Israelului de a permite accesul nelimitat de alimente, apa si medicamente in Gaza, spun grupurile care lucreaza pentru a obtine mai mult ajutor in teritoriu.

Donatiile au continuat chiar si dupa ce SUA au impus sanctiuni impotriva unuia dintre aceste grupuri.

Neluand masuri severe impotriva acestor grupuri, Israelul arata o „lipsa de coerenta” in politica sa de ajutor pentru Gaza, a declarat Tania Hary, directorul executiv al Gisha, o organizatie non-profit israeliana care a cerut de mult Israelului sa imbunatateasca conditiile din teritoriu.

„Daca, pe de o parte, spuneti ca permiteti intrarea ajutoarelor, dar apoi facilitati si actiunile grupurilor care le blocheaza, puteti spune cu adevarat ca facilitati ajutoarele?” a spus ea.

Oficialii israelieni nu au raspuns solicitarilor de comentarii.

Departamentul de Stat al SUA a declarat ca s-a angajat sa asigure furnizarea de ajutor, dar nu a comentat asupra eforturilor de strangere de fonduri ale grupurilor de extrema dreapta.

Israelul a spus in repetate randuri ca nu restrictioneaza ajutorul umanitar si ca agentiile ONU nu au reusit sa distribuie marfurile incarcate in mii de camioane care au ajuns in teritoriu. ONU si grupurile de ajutor spun ca livrarile au fost ingreunate in mod repetat de operatiunile militare, de ilegalitatea in interiorul Gaza si de intarzierile in inspectiile israeliene.

Cele trei grupuri examinate de AP si Shomrim au incetinit livrarea ajutoarelor blocand camioanele in drum spre Gaza la punctul de trecere principal Kerem Shalom in Gaza.

Desi aceste organizatii nu sunt principalul impediment pentru transporturile de ajutoare, ele au primit sprijin tacit din partea unor lideri israelieni. Ministrul israelian ultranationalist al securitatii nationale, Itamar Ben-Gvir, a spus ca transporturile de ajutoare catre Gaza ar trebui blocate si a sustinut dreptul oponentilor de a demonstra.

Unul dintre grupuri, Mother’s March, a strans echivalentul a peste 125.000 de dolari prin Givechack, un site israelian de finantare participativa, au descoperit AP si Shomrim. De asemenea, grupul a strans aproximativ 13.000 de dolari prin JGive, un site de strangere de fonduri din SUA si Israel. Donatiile catre organizatii de caritate sunt deductibile din impozite in Israel si SUA.

Mother’s March nu strange bani direct. In schimb, lucreaza cu un grup aliat numit Torat Lechima care strange fonduri in numele sau.

Torat Lechima, al carui nume se traduce vag prin „doctrina de lupta”, este activ in cercurile nationaliste israeliene si lucreaza pentru „intarirea identitatii evreiesti si a spiritului de lupta” in randul soldatilor israelieni, potrivit site-ului sau. Torat Lechima continua sa solicite fonduri pentru Mother’s March pe site-ul JGive din SUA.

Pana sa fie sanctionat luna trecuta, un al treilea grup, Tzav 9, a strans peste 85.000 de dolari de la aproape 1.500 de donatori din SUA si Israel prin intermediul JGive. JGive a spus ca donatiile facute catre Tzav 9 au fost inghetate chiar inainte ca sanctiunile sa fie impuse si nu au fost livrate grupului.

Toate cele trei grupuri, care au legaturi cu extrema dreapta ultranationalista a Israelului, spun ca Israelul nu ar trebui sa-i ajute pe palestinieni atata timp cat Hamas tine ostatici zeci de oameni. Ei sustin, de asemenea, ca Hamas fura o mare parte din ajutoare, desi nu au oferit nicio dovada care sa sustina aceasta afirmatie.

„Nu! ajutorului „umanitar” care ofera combustibil inamicului care ne ucide! Nu! sutelor de camioane care trec zilnic prin Kerem Shalom – si prelungesc razboiul!” a scris Mother’s March intr-o campanie recenta de strangere de fonduri.

Sute de activisti au instalat corturi la Kerem Shalom timp de cateva nopti la inceputul lunii februarie pentru a opri livrarea ajutoarelor.

Presedinta Mother’s March, Sima Hasson, a fost retinuta pentru scurt timp de politia israeliana in ianuarie, dupa ce a blocat temporar camioanele.

Stirile israeliene au aratat convoaie mari de masini care blocheaza camioanele cu ajutoare, precum si activisti care jefuiesc camioane si distrug proviziile.

In sanctiunile sale, Casa Alba a acuzat Tzav 9 ca a blocat in mod violent drumurile, a deteriorat camioanele cu ajutoare si a aruncat proviziile pe drum. Saptamana trecuta, Casa Alba a impus sanctiuni co-fondatorilor grupului. Luni, si Uniunea Europeana a sanctionat Tsav 9.

Politia israeliana, aflata sub autoritatea lui Ben-Gvir, a facut putine arestari, desi grupul pare sa-si fi incetat activitatile in ultimele saptamani.

Tzav 9 si-a aparat actiunile ca „fiind in cadru legal, intr-un protest democratic”. A numit sanctiunile din SUA „interventie antidemocratica”.
Cei care incalca sanctiunile impotriva Tsav 9 ar putea avea bunurile inghetate sau se pot confrunta cu interdictii de calatorie si de viza.

Nu este clar cat de eficiente vor fi aceste sanctiuni. Colonistii israelieni extremi din Cisiordania spun ca sanctiuni similare impuse de SUA au avut un efect redus, in parte pentru ca liderii israelieni i-au ajutat sa le eludeze.

Biroul premierului, Benjamin Netanyahu, a refuzat sa comenteze. Ministerul Justitiei, care reglementeaza organizatiile non-profit, a spus ca va investiga, dar nu a mai comentat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: