SUA: Vermont este primul stat american care cere companiilor petroliere sa plateasca pentru daunele aduse climei
Vermont a devenit primul stat american care a promulgat o lege prin care marile companii din industria de petrol si gaze devin responsabile din punct de vedere financiar pentru schimbarile climatice, dupa ce guvernatorul republican, Phil Scott, a permis ca legea sa treaca fara semnatura sa, potrivit The Guardian.
Modelat dupa programul Superfund al Agentiei pentru Protectia Mediului, Climate Superfund Act prevede ca statul sa solicite marilor companii petroliere, sume potential uriase, pentru a plati pentru impactul climatic al emisiilor lor. Se asteapta sa se confrunte cu provocari legale din partea industriei.
Conform legislatiei, oficialii din Vermont vor avea timp pana in ianuarie 2026 sa evalueze costurile totale pentru stat ale impactului gazelor cu efect de sera emise intre 1995 si 2024, asupra sanatatii publice, biodiversitatii si dezvoltarii economice. Ei vor folosi apoi datele federale pentru a determina ce suma vor percepe poluatorilor individuali pentru aceste daune.
Sustinatorii pentru clima au sarbatorit aprobarea legii, care a castigat sprijinul majoritar in legislatura statului din partea democratilor si a unor republicani.
Sustinatorii spera ca proiectul de lege poate servi drept model pentru restul tarii, deoarece Maryland, Massachusetts si New York iau in considerare masuri similare si pe masura ce legiuitorii federali cantaresc propunerile prezentate de senatorii Bernie Sanders si Chris Van Hollen.
Vermont este printre statele cu cea mai rapida incalzire din SUA si in ultimii ani a fost lovit de dezastre climatice. Anul trecut, inundatiile au provocat daune de peste 1 miliard de dolari. Intr-o nota adresata secretarului senatului de stat joi, Scott a spus ca intelege „dorinta de a cauta finantare pentru a atenua efectele schimbarilor climatice care au afectat statul nostru in atat de multe feluri”.
Dar, desi a lasat proiectul de lege sa treaca, guvernatorul a spus ca este ingrijorat de costurile pentru micul sau stat.
„In loc sa se coordoneze cu alte state precum New York si California, cu resurse mult mai abundente, Vermont – unul dintre cele mai putin populate state cu cel mai scazut PIB din tara – a decis sa-si recupereze singur costurile asociate schimbarilor climatice”, a spus el.
Institutul American de Petrol, cel mai mare grup de lobby pentru petrol si gaze din SUA, a trimis o scrisoare in martie parlamentarilor din Vermont care se opun legii, sustinand ca „impune in mod retroactiv costuri si raspundere pentru activitatile anterioare care au fost legale” si „incalca protectia drepturile de procesare dand vina pe companii pentru actiunile societatii in ansamblu”.
„Stim ca marile companii petroliere se va lupta in instante. Dar, in calitate de avocat si dupa ce am lucrat indeaproape cu multi jurnalisti in elaborarea proiectului de lege, cred ca avem un caz solid”, a spus Martin LaLonde, presedintele comitetului judiciar al statului.
Aprobarea legii indica o cerere crescuta de responsabilizare in materie de clima, a declarat Cassidy DiPaola, purtatorul de cuvant al campaniei „Faceti poluatorii sa plateasca”.