SUA vor oferi Ucrainei un pact de securitate, pentru a-si demonstra sustinerea pe termen lung

externe

sua

Administratia presedintelui Joe Biden este pe cale sa finalizeze discutiile privind un acord bilateral de securitate cu Ucraina, potrivit unui oficial american, o miscare menita sa consolideze sprijinul pe termen lung pentru Kiev in razboiul sau impotriva invaziei Rusiei, relateaza Financial Times.

In cadrul acordului, SUA ar urma sa sprijine apararea si securitatea Ucrainei de-a lungul unei game largi de capacitati, inclusiv apararea antiaeriana si dronele, si sa intensifice eforturile de dezvoltare a bazei industriale de aparare a tarii pentru a permite o productie mai mare de artilerie si munitie.

Masura intervine intr-un moment critic al razboiului, in conditiile in care Rusia isi consolideaza formatiunile de trupe in apropierea granitei cu Ucraina si isi intensifica atacurile aeriene asupra tarii. Legaturile dintre Washington si Kiev au fost, de asemenea, tensionate de decizia lui Biden de a lipsi de la un summit care va avea loc luna viitoare pentru a discuta proiectul de pace al Ucrainei, organizat de Elvetia.

In timp ce mai multi lideri ai G-7 intentioneaza sa participe, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor Chinei si SUA sa se alature. Casa Alba a declarat ca SUA vor fi reprezentate la un anumit nivel. In schimb, Beijingul a cerut o conferinta internationala care sa aduca la masa negocierilor atat Rusia, cat si Ucraina.

Biden a anuntat anul trecut ca SUA si alte natiuni din Grupul celor Sapte vor urmari incheierea unor pacte bilaterale de securitate cu Ucraina si a incurajat alti aliati sa faca acelasi lucru. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la inceputul acestei luni, in timpul unei vizite in Ucraina, ca el crede ca tarile vor putea semna un acord pe 10 ani in „cateva saptamani”.

„Aceste acorduri trimit un mesaj clar ca Ucraina poate conta pe partenerii sai pentru un sprijin durabil, pe termen lung. Aceasta nu este o chestiune care sa fie dezbatuta de la un an la altul – si nici nu este un angajament al unei singure tari”, a declarat Blinken.

Sprijinul pentru Ucraina a fost supus din ce in ce mai mult presiunii politice in multe tari aliate, inclusiv in SUA, unde Biden a obtinut in aprilie o asistenta de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, dupa o lupta de luni de zile cu republicanii din Congres.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: