Submarine rusesti din clasa Kilo in Marea Irlandei. Fortele Marii Britanii au intervenit: „Fortele irlandeze nu au putut face fata amenintarii subacvatice”
Submarinele rusesti au efectuat de doua ori misiuni in Marea Irlandei dupa invazia lui Putin in Ucraina, relateaza The Telegraph.
Fortele britanice s-au mobilizat pentru a proteja apele britanice si irlandeze dupa cele doua prezente ale submarinelor de atac din clasa Kilo. Una a avut loc in urma cu aproximativ 18 luni, in timp ce cealalta a fost mai recenta.
Amploarea deplasarilor submarinelor rusesti a depasit ceea ce oficialii britanici vazusera anterior, a relatat Bloomberg, citand trei surse familiarizate cu aceasta chestiune.
Submarinele din clasa Kilo pot lansa rachete de croaziera rusesti Kalibr, torpile si pot pune mine.
Rusia detine peste 60 de submarine din clasa Kilo, care au o viteza maxima de 17 noduri cand sunt la suprafata sau de 20 de noduri cand sunt scufundate si au fost folosite pentru a ataca Ucraina din Marea Neagra.
Institutul Naval al SUA afirma ca Kilo este „unul dintre cele mai de succes programe navale din istoria moderna”.
Oficialii americani sunt la curent cu aceste miscari, care ar putea reprezenta un efort de intimidare a Marii Britanii cu privire la sprijinul acordat Ucrainei sau de identificare a punctelor slabe din apararea britanica si irlandeza.
Ar fi dificil pentru un submarin rusesc sa navigheze in Marea Irlandei fara sa incalce dreptul international, deoarece, din punct de vedere juridic, submarinele rusesti pot naviga doar in apele teritoriale.
Mass-media irlandeza a relatat ca o nava de razboi si un elicopter britanic au alungat un submarin rusesc in afara portului Cork, in sud-vestul Irlandei. Marea Britanie ar fi intervenit deoarece fortele irlandeze nu au putut face fata amenintarii subacvatice in Cork, care este punctul final al unui cablu submarin care leaga Marea Britanie de Canada.
Luna trecuta, BBC a transmis ca un submarin rusesc a fost reperat in largul coastei Scotiei, inainte de a se indrepta spre Cuba. In acelasi timp, presa rusa de stat a sustinut ca mijloacele marinei, inclusiv submarinul Kazan din clasa Yasen, au efectuat exercitii in Oceanul Atlantic inainte de a vizita tara din Caraibe.
Ministerul Apararii a declarat pentru Bloomberg ca nu comenteaza operatiunile, in timp ce Casa Alba a refuzat, de asemenea, sa comenteze. Ministerul rus al Apararii, de asemenea, nu a raspuns la o solicitare de comentarii.
Un purtator de cuvant al departamentului irlandez al apararii a declarat ca nu comenteaza operatiunile altor tari. Fara a face legatura cu rapoartele privind submarinele, oficialul a declarat ca infrastructura energetica offshore din Marea Irlandei este supusa unor patrule suplimentare, iar guvernele discuta, de asemenea, despre protectia cablurilor de date.
Multe guverne europene au luat masuri pentru a consolida securitatea in jurul infrastructurii lor energetice offshore dupa presupusul sabotaj rusesc al conductei Nord Stream 2 in 2022.