A treia zi de cautari a submarinului cu milionari: „Daca este pe fundul marii, va fi aproape imposibil sa efectuezi o salvare”

externe

Pentru a treia zi consecutiv, salvatorii au pornit intr-o cursa contra cronometru, pentru a gasi submersibilul disparut in drum spre epava Titanicului in apele adanci ale Canadei, potrivit Reuters.

Titan are capacitatea de a sta sub apa timp de 96 de ore, conform specificatiilor sale, cei cinci pasageri avand aer pana joi dimineata.

Titanicul se afla la aproximativ 1.450 km est de Cape Cod si la 644 km sud de St. John’s, Newfoundland.

Avioanele americane si canadiene au verificat o suprafata de aproape 20.000 de kilometri patrati, a declarat, marti, capitanul Jamie Frederick reporterilor.

Armata canadiana a aruncat balize-sonar pentru a capta orice sunet care ar putea veni de la Titan, fara rezultate pana acum. O nava comerciala cu un vehicul fara pilot capabil de scufundari la adancime cauta, de asemenea, in zona, a spus Frederick.

Pasagerii submersibilului sunt miliardarul britanic Hamish Harding, in varsta de 58 de ani, omul de afaceri britanic de origine pakistaneza Shahzada Dawood, in varsta de 48 de ani, impreuna cu fiul sau Suleman, in varsta de 19 ani, exploratorul francez Paul-Henri Nargeolet, in varsta de 77 de ani, si Stockton Rush, fondatorul si CEO-ul companiei de operare a navei, OceanGate Expeditions, cu sediul in SUA. Autoritatile nu au confirmat insa identitatea niciunui pasager.

Salvatorii se confrunta cu obstacole semnificative atat in gasirea Titanului, cat si in salvarea oamenilor de la bord, potrivit expertilor.

Daca submersibilul ar fi intampinat o situatie de urgenta, pilotul ar fi eliberat greutati pentru a-l ajuta sa se ridice inapoi la suprafata, potrivit lui Alistair Greig, profesor de inginerie marina la University College London. Dar, in lipsa comunicarii, localizarea unui submersibil de dimensiunea unei furgonete in vastul Atlantic s-ar putea dovedi o provocare, a spus el.

Submersibilul este inchis ermetic din exterior, ceea ce inseamna ca ocupantii nu pot iesi din el fara asistenta chiar daca ajung la suprafata.

Daca Titanul se afla pe fundul oceanului, un efort de salvare ar fi si mai dificil din cauza conditiilor extreme. Titanicul se afla la 3.810 metri sub apa, unde lumina nu patrunde. Doar echipamentele speciale pot ajunge la acele adancimi fara a fi zdrobite de presiunea masiva a apei.

„Este intr-adevar ca si cum ai fi un astronaut care merge in spatiu”, a spus Tim Matlin, expert in Titanic. „Daca este pe fundul marii, sunt atat de putine submarine capabile sa ajunga la acea adancime. Si, prin urmare, cred ca va fi aproape imposibil sa efectuezi o salvare.”

Presedintele american Joe Biden „urmareste indeaproape evenimentele”, a declarat marti consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, John Kirby, adaugand ca Marina SUA este pregatita sa ajute daca este nevoie.

OceanGate ajuta la ghidarea eforturilor de cautare, a spus contraamiralul John Mauger de la Paza de Coasta din SUA. „Ei cunosc acel loc mai bine decat oricine altcineva”, a spus Mauger.

OceanGate programeaza cinci „misiuni” de cate o saptamana pe Titanic in fiecare vara, potrivit site-ului sau.

Reporterul CBS David Pogue a fost la bordul Titanului anul trecut. Intr-un reportaj din decembrie, el a citit cu voce tare declaratia prealabila in care se mentioneaza ca submersibilul „nu a fost aprobat sau certificat de niciun organism de reglementare” si ca exista riscul de deces.

Intr-un interviu de marti, Pogue a spus ca submarinul a coborat cu succes la epava de fiecare data si ca OceanGate face o verificare meticuloasa inainte de fiecare incercare. „Ei trateaza chestia asta ca pe o lansare in spatiu”, a spus el.

Omul de afaceri Hamish Harding, presedintele Action Aviation, a scris sambata pe Facebook ca: „Aceasta misiune va fi probabil prima si singura misiune cu echipaj uman catre Titanic in 2023”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: