Cartofii prajiti, pulpele de pui, pizza coapta in cuptor si painea prajita au ceva in comun – toate sunt imposibil de gustoase.
Oamenii de stiinta au descoperit acum ca aceasta savoare poate fi cauzata de o substanta chimica naturala din structura alimentelor. Intr-un nou studiu, publicat in revista eLife, cercetatorii de la Buck Institute for Research Aging din Novato, California, au descoperit ca aceste substante chimice, care se gasesc in alimentele gatite si procesate, pot creste foamea si ne pot testa vointa de a face alegeri alimentare sanatoase, potrivit Newsweek.
Vinovatii in acest caz sunt un grup de molecule numite produsi avansati de glicatie, sau AGE, care se formeaza atunci cand zaharurile se combina cu proteinele si grasimile in timpul coacerii, gratarului si prajirii. „Un numar mare de date sugereaza ca alimentele bogate in AGE cresc consumul de alimente la om”, a declarat pentru Newsweek Pankaj Kapaji, profesor la Buck Institute si autor principal al lucrarii. „Utilizarea AGE pentru a crea arome care creeaza dependenta este foarte populara in industria alimentara si este in mare parte nereglementata”.
Dar AGEs se pot gasi si in alimente pe care le consideram sanatoase. „Culoarea maro care apare in timpul gatitului, care face ca alimentele sa arate si sa miroasa delicios, este un rezultat al AGE”, a declarat Muniesh Muthaiyan Shanmugam, cercetator postdoctoral in laboratorul Kapahi de la Buck Intsitute si autorul principal al studiului.
In timp ce aceste substante chimice pot avea un miros si un gust atragator, ele pot face ravagii in corpul uman. „AGE au fost legate de mai multe boli legate de varsta, inclusiv complicatii ale diabetului, rezistenta la insulina si boala Alzheimer”, a declarat Kapaji. „Important este faptul ca AGE cresc inflamatia, sporind riscul mai multor boli si accelerand imbatranirea. ”
De asemenea, acestea ne pot face sa ne fie foame. In acest ultim studiu, Kapaji si echipa sa au monitorizat modul in care o acumulare de AGE in viermii nematode mici ar afecta comportamentul animalelor. Si, chiar si la acesti viermi minusculi, concentratiile ridicate ale acestor molecule pot duce la cresterea consumului de hrana si a comportamentelor de cautare a hranei, precum si la neurodegenerare.
„Studiul nostru subliniaza faptul ca acumularea de AGE este implicata in boli, inclusiv in obezitate si neurodegenerare”, a declarat Kapahi. „Credem ca, in general, limitarea acumularii AGE este relevanta pentru cresterea globala a obezitatii si a altor boli asociate cu varsta”.
Bineinteles, alimentele fast-food foarte procesate contin si un buchet de alti compusi care induc salivarea, cum ar fi sarea si grasimile. Dar ce putem face pentru a ne reduce la minimum consumul acestor compusi?
„Metoda de gatit este esentiala aici”, a spus Kapahi. „Alimentele care sunt gatite la caldura uscata, cum ar fi gratarul, cuptorul sau painea prajita au mai multe AGE […] fata de cele gatite la aburi sau fierte. In general, alimentele pe baza de plante au AGE mai mici daca nu sunt gatite excesiv. Studiile arata ca alimentele crude pot fi benefice pentru scaderea rezistentei la insulina si este greu sa consumi acelasi numar de calorii daca mananci alimente crude.”
De asemenea, Kapahi si echipa sa au dezvoltat recent un supliment numit GLYLO, conceput pentru a reduce AGE in corpul nostru. Cercetatorii spera, de asemenea, sa isi extinda munca la soareci pentru a intelege mai bine impactul AGE asupra corpului si creierului nostru.
„Suntem atrasi in mod natural de mancarea delicioasa, dar am putea fi mai atenti la faptul ca avem capacitatea de a face alegeri sanatoase atunci cand mancam”, a declarat Shanmugam.
Partenerii europeni ai Kievului se pregatesc din ce in ce mai mult pentru un acord…
Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…
Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…
In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…
Arestarea preventiva de catre instanta suprema, la 3 ani si jumatate de la fapta, a…