Subventiile chineze pun in pericol economia mondiala, avertizeaza sefa Trezoreriei SUA chiar in China: „Concurenta neloiala”

externe

janet yellen, he lifeng

Sefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat vineri ca subventiile uriase acordate de China pentru industria sa ar putea reprezenta un risc pentru economia mondiala si a cerut „conditii de concurenta echitabile”, in primul rand pentru firmele americane, relateaza Deutsche Welle.

Yellen s-a adresat unei adunari a comunitatii de afaceri americane in orasul Guangzhou, unde va purta mai multe zile de discutii cu oficiali chinezi in cadrul celei de-a doua vizite in China in mai putin de un an.

In discursul sustinut vineri la Camera de Comert Americana, Yellen a acuzat China ca dezavantajeaza firmele straine in favoarea propriilor firme.

„Am auzit de la multi directori de afaceri americani ca operarea in China poate fi o provocare”, a spus ea.

Ea a mai spus ca SUA a observat ca China urmareste „practici economice neloiale, inclusiv impunerea de bariere in calea accesului firmelor straine si luarea de masuri coercitive impotriva companiilor americane”.

„Cred cu tarie ca acest lucru nu dauneaza doar acestor firme americane: incetarea acestor practici neloiale ar aduce beneficii Chinei prin imbunatatirea climatului de afaceri de aici. Intentionez sa ridic aceste probleme in cadrul intalnirilor din aceasta saptamana”, a mai spus ea.

In ceea ce priveste chestiunea subventiilor acordate de China pentru industria sa, Yellen a spus ca acestea risca sa submineze rezistenta economica globala.

„Sprijinul guvernamental direct si indirect conduce in prezent la o capacitate de productie care depaseste in mod semnificativ cererea interna a Chinei, precum si ceea ce poate suporta piata globala”, a spus ea.

„Supracapacitatea excesiva poate duce la volume mari de exporturi la preturi scazute si poate duce la o concentrare excesiva a lanturilor de aprovizionare, ceea ce reprezinta un risc pentru rezilienta economica globala”, a adaugat ea.

In timpul calatoriei sale de cinci zile, Yellen intentioneaza sa se intalneasca cu premierul chinez Li Qiang si cu vicepremierul He Lifeng, precum si cu guvernatorul bancii centrale Pan Gongsheng si cu ministrul de finante Lan Fo’an.

Beijingul a declarat ca astfel de ingrijorari cu privire la vastul sau sprijin de stat pentru industrie sunt nefondate, acuzand Occidentul de „protectionism”.

Cu toate acestea, Washingtonul este ingrijorat in special de efectul pe care capacitatea excedentara a Chinei l-ar putea avea asupra productiei americane din sectorul energiei curate, care a fost stimulat de presedintele Joe Biden.

China a acordat un ajutor financiar urias producatorilor de vehicule electrice si producatorilor de panouri solare, alimentand temerile occidentale ca exporturile chinezesti la preturi scazute vor ameninta locurile de munca americane si europene.

Relatiile dintre SUA si China au fost adesea tensionate in ultimii ani, in special in ceea ce priveste tehnologia, comertul, drepturile omului si pozitia agresiva a Beijingului fata de Taiwan, toate acestea fiind subiecte de disputa.

Cu toate acestea, o intalnire intre Biden si presedintele chinez Xi Jinping la San Francisco, in noiembrie, a contribuit la o incalzire a legaturilor bilaterale.

De asemenea, se asteapta ca secretarul de stat american Antony Blinken sa viziteze din nou China in curand, intr-un semn ca cele doua parti se straduiesc sa revina la relatii mai stabile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: