Misiunea indiana Chandrayaan-3 a atins obiectivul aselenizarii in siguranta in regiunea polului sudic al Lunii, a anuntat miercuri Organizatia Indiana de Cercetare Spatiala (ISRO), transmit agentiile internationale de presa.
India devine astfel cea de-a patra tara care reuseste o aselenizare controlata, alaturandu-se clubului select al puterilor spatiale SUA, Rusia si China.
Un modul de aterizare cu un rover in interior a aterizat pe suprafata lunara la ora locala 6:04, starnind urale si aplauze in randul cercetatorilor spatiali care urmareau evenimentul in orasul Bengaluru din sudul Indiei. Dupa o tentativa esuata in urma cu aproape patru ani, India a intrat in istorie devenind prima tara care a atins solul in apropierea regiunii putin explorate a polului sud.
Entuziasmati si nerabdatori, oamenii din intreaga Indie, unde traieste cea mai mare populatie din lume, s-au inghesuit in jurul televizoarelor din birouri, magazine, restaurante si case. Mii de oameni s-au rugat marti pentru succesul misiunii cu lampi cu ulei pe malurile raurilor, in temple si in locuri religioase, inclusiv in orasul sfant Varanasi din nordul Indiei.
Racheta indiana Chandrayaan-3 – „nava lunara” in sanscrita – a decolat de pe o platforma de lansare din Sriharikota, in sudul Indiei, pe 14 iulie.
Aterizarea reusita a Indiei are loc la doar cateva zile dupa ce nava rusa Luna-25, care viza aceeasi regiune lunara, s-a rotit pe o orbita necontrolata si s-a prabusit. Ar fi fost prima aselenizare ruseasca reusita dupa o pauza de 47 de ani. Seful corporatiei spatiale rusesti Roscosmos, controlata de stat, a atribuit esecul lipsei de expertiza din cauza intreruperii indelungate a cercetarilor lunare care a urmat ultimei misiuni sovietice pe Luna, in 1976.
Roscosmos a anuntat acum trei zile ca a pierdut contactul cu sonda la scurt timp dupa ce a aparut o problema in momentul in care urma sa intre pe orbita si sa se pregateasca pentru aselenizare.
„Sonda a ajuns pe o orbita imprevizibila si a fost distrusa in urma coliziunii cu Luna”, a spus Roscosmos intr-un comunicat.
Esecul misiunii subliniaza declinul puterii spatiale a Rusiei din zilele de glorie ale competitiei in timpul Razboiului Rece, cand Moscova a fost prima care a lansat un satelit care sa orbiteze Pamantul – Sputnik 1, in 1957 – iar cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit primul om care a calatorit in spatiu in 1961.
Rusia nu a mai incercat o misiune lunara din 1976, cand Leonid Brejnev conducea Kremlinul. Luna-25 trebuia sa execute o aselenizare usoara la polul sudic al Lunii pe 21 august, potrivit oficialilor rusi.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Sapte membri ai unei retele de traficanti de persoane din localitatile Ozun si Chilieni din…
Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…
Candidatul PNL la Presedintie, Nicolae Ciuca, a prezentat vineri seara o noua dovada ca PSD…