Dobanda pe termen lung pentru Romania a crescut in mai 2024 la 6,29%, potrivit datelor publicate de Banca Centrala Europeana. Dupa sase luni de reduceri consecutive, Romania se apropie de nivelul din urma cu 12 luni (6,30% in mai 2023) si a pastrat a doua pozitie la costurile de imprumut intre statele membre, dupa Ungaria, care a scazut pana la 6,79%.
Distantele de recuperat fata de plutonul tarilor central-europene cu regim valutar similar s-au marit, in contextul in care datoria publica a urcat peste pragul de 50% din PIB, potrivit Financial Intelligence. Costul de imprumut al Romaniei in mai 2024 a ajuns cu circa 7% sub cel al Ungariei, dupa ce era similar la finalul anului trecut.
Ecartul s-a marit usor, pana la 11% fata de Polonia (economia cea mai apropiata ca nivel de dezvoltare si structura de cea romaneasca), si a ajuns la 51% in raport cu Cehia (de la 49% in luna precedenta).
Datele din 19 iunie 2024 plasau nivelul dobanzilor la care se poate imprumuta Romania pe zece ani la 6,78% (tradingeconomics.com), semnificativ peste media lunii mai si pe un trend crescator la inceput de saptamana. La sfarsitul acestui trimestru se asteapta o valoare de 6,68% iar, la orizontul urmatoarelor 12 luni, modelul utilizat arata un nivel de 6,60%.
La nivel regional, in celelalte doua tari cu regim valutar similar, costul imprumuturilor 10Y s-a redus marginal in Cehia (de la 4,20% la 4,16%) si s-a mentinut in Polonia (5,67%, la fel ca in aprilie). Aflata in tentativa amanata de adoptare a monedei unice, de care este legata prin curs fix, Bulgaria a pastrat, pentru a patra luna consecutiv, valoarea de 3,93%, arata cifre studiate de Financial Intelligence.
Dobanzile cele mai mici au fost consemnate de Suedia (2,38%) si Danemarca (2,43%), urmate de Germania (2,52%), cele mai bune doua din cele mai bune trei performante fiind in afara Zonei Euro. Tarile de Jos (2,83%), Irlanda (2,91%) si Luxemburg (2,94%) s-au situat sub pragul de 3%. Prag pastrat de Finlanda dar depasit usor de Austria (3,02%), Franta (3,03%) si Belgia (3,06%).
La nivel european, situatia Italiei (ajunsa la 3,84%, de la 3,86% in luna precedenta, cea mai mare valoare din Zona Euro) si pozitionarea apropiata a Slovaciei (3,69%). Grecia, iesita la finele anului trecut din zona celor mai mari dobanzi, a inregistrat o crestere relativ redusa, de la 3,49% pana la 3,55%, de putin peste Malta (3,53%), mai arata sursa citata.
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Discursul recent al lui Putin despre „noua ordine mondiala” la Clubul International de Discutii Valdai…
Prim-ministrul Croatiei l-a demis vineri devreme pe ministrul Sanatatii, Vili Beros, deoarece ministrul a fost…
Directorul executiv (CEO) al studiourilor rusesti Mosfilm, Karen Sahnazarov, s-a intalnit cu Putin pe 13…