Suedia, tot mai aproape de trimiterea de avioane de lupta Gripen in Ucraina. Gripen este usor de intretinut si poate opera de pe piste mai scurte si mai inguste

externe

gripen, avion de lupta

Avionul suedez Saab JAS 39 Gripen, un avion de lupta de inalta tehnologie dezvoltat in timpul Razboiului Rece, este pe cale sa intre pentru prima data intr-un conflict cu fortele Moscovei, relateaza Politico.

In ultimele saptamani, in Suedia, guvernul de centru-dreapta a pregatit usor terenul pentru trimiterea avioanelor Gripen in Ucraina, dupa ce vecinii europeni Norvegia, Danemarca, Belgia si Olanda au anuntat ca intentioneaza sa trimita avioane Lockheed Martin F-16 la Kiev.

Ministrul Apararii, Pal Jonson, a declarat la inceputul acestei luni ca a cerut conducerii militare suedeza sa examineze impactul potential al furnizarii de avioane de lupta Ucrainei. Armata trebuie sa prezinte un raport pana la 6 noiembrie, a spus Jonson.

In cazul in care Suedia ar decide sa trimita avioanele, expertii sugereaza ca ar putea dura pana la un an inainte ca acestea sa zboare deasupra Ucrainei, deoarece pilotii si inginerii ar avea nevoie de instruire.

Posibila desfasurare a Gripens de catre Stockholm vine pe fondul cresterii ingrijorarii la Kiev cu privire la o potentiala sovaire a fermitatii sprijinului militar occidental, in special in SUA, unde membrii republicani din Camera Reprezentantilor au inceput sa se impotriveasca unui ajutor suplimentar.

Intre timp, in Slovacia, recenta realegere a lui Robert Fico in functia de prim-ministru a fost primita cu ingrijorare. Fico a propus incetarea sprijinului militar pentru vecinul estic al tarii sale.

Dar in Suedia, ca si in alte tari nordice si in statele baltice, unde proximitatea geografica fata de Rusia a sporit temerile legate de securitate, exista putine semne de ezitare. Sprijinul pentru furnizarea de arme Ucrainei in randul cetatenilor suedezi este printre cele mai puternice din Europa, potrivit sondajelor.

Suedia a trimis deja rachete antitanc portabile, vehicule blindate si un sistem de artilerie. Cel de-al 14-lea pachet a inclus, printre altele, piese de schimb si munitie.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat de mult timp ca armata sa doreste Gripen.

Gripen ar putea ajuta in mod semnificativ eforturile Ucrainei de a-si controla spatiul aerian. Este considerat relativ ieftin si usor de intretinut si poate opera de pe piste mai scurte si mai inguste, inclusiv de pe piste de aterizare improvizate pe portiuni drepte de autostrada. Acest lucru reduce riscul ca avioanele sa se adune intr-o baza mai mare si sa fie distruse de un singur atac inamic.

Analistii de la Royal United Services Institute, un think tank din Marea Britanie, au remarcat intr-un raport de anul trecut ca Gripen are echipamente speciale pentru a contracara radarul de lupta si rachetele sol-aer ale Rusiei.

„Gripen a fost de la inceput conceput pentru a contracara amenintarea din partea Rusiei”, a declarat Par Henriksson, un purtator de cuvant al Saab.

Nu mai departe de luna mai, Jonson spunea ca Suedia nu-si poate permite sa trimita niciun Gripen in Ucraina, deoarece strategia sa de aparare nationala se bazeaza de mult timp in mare masura pe puterea aeriana si slabirea acesteia ar fi un risc prea mare.

Dar, pana in august, presiunea asupra Partidului Moderat al lui Jonson, aflat la guvernare, si a prim-ministrului Ulf Kristersson a inceput sa creasca atunci cand partenerii de coalitie, crestin-democratii si liberalii, au declarat ca Suedia ar trebui sa trimita avioanele, reluand un apel al celui mai mare partid de opozitie, social-democratii.

„Nu putem lasa Rusia sa castige. Gripen ar face o mare diferenta pentru Ucraina”, a declarat atunci liderul social-democrat Magdalena Andersson.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: