Summit la Berlin pentru a aduce sase state din Balcanii de Vest mai aproape de aderarea la UE. Viktor Orban si-a facut si el aparitia
Initiat pentru prima data de Germania, Procesul de la Berlin isi propune sa aduca sase state din Balcanii de Vest mai aproape de UE, relateaza Euronews.
Cancelarul german Olaf Scholz i-a intampinat luni pe sefii a sase tari din Balcanii de Vest in timpul unui summit de la Berlin, menit sa creeze legaturi mai stranse intre aceste natiuni si UE.
La discutii au participat si presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reprezentanti din noua state membre ale UE si organizatii internationale.
Scopul summitului este de a aduce treptat Serbia, Albania, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Muntenegru si Macedonia de Nord mai aproape de aderarea la UE.
Dintre aceste sase tari, numai Kosovo nu este o tara candidata la aderarea la UE. Blocul de 27 de membri nu a mai admis un nou membru de a aderarea Croatiei, in 2013.
La summit, urmeaza sa fie semnate un plan de actiune pentru o piata regionala comuna si un nou acord de mobilitate, inclusiv accesul la invatamantul superior.
Oficialii UE au spus de mai multe ori ca razboiul din Ucraina si alte preocupari geopolitice evidentiaza importanta unui parteneriat strategic intre UE si Balcani.
Summiturile din Balcanii de Vest sub marca Procesul Berlin au loc anual in capitala Germaniei din 2014.
Premierul ungar Viktor Orban participa si el la summit, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, Zoltan Kovacs.
🛫 @PM_ViktorOrban traveled this evening to participate in the 10th Berlin Process Summit.
🇭🇺🇪🇺 Hungary has been invited due to its influence in the Western Balkans and its current EU presidency. The Berlin Process, initiated by Germany in 2014, aims to strengthen cooperation… pic.twitter.com/E1tgzgiRf4
— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) October 13, 2024
Kovacs a spus ca Ungaria a fost invitata la intalnire „datorita influentei sale in Balcanii de Vest si pentru ca detine actuala presedintie a Consiliului European”.