Presedintele rus Vladimir Putin va lua cuvantul in cadrul unui summit mondial pentru prima data de cand grupul de mercenari Wagner a organizat revolta din iunie, relateaza BBC.
El se va alatura liderilor din China, India, Pakistan si alte patru tari din Asia Centrala, care se vor reuni virtual marti pentru summitul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).
India prezideaza summitul din acest an, care are loc la doar doua saptamani dupa ce premierul indian Narendra Modi a fost primit de presedintele american Joe Biden.
Securitatea regionala, economia, securitatea alimentara, schimbarile climatice si Afganistanul sunt cateva dintre problemele care vor fi probabil discutate in cadrul reuniunii.
Dar, cel mai important, OCS va servi ca o tribuna pentru ca Vladimir Putin sa arate ca este inca binevenit si ascultat la evenimentele globale, in ciuda razboiului din Ucraina.
China, Rusia si patru tari din Asia Centrala au format OCS in 2001 pentru a limita influenta Occidentului in regiune. India si Pakistanul s-au alaturat grupului in 2017.
Toate statele membre ale OCS, din care mai fac parte Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan, nu au votat in favoarea sanctiunilor ONU impotriva Rusiei. Va fi interesant de vazut daca Putin va folosi aceasta platforma pentru a semnala lumii ca este inca important si ca este in continuare la comanda.
De asemenea, Putin ar putea critica aliatii occidentali pentru ceea ce el considera a fi ingerinta lor in Ucraina. Iar acest lucru s-ar putea sa nu fie foarte placut pentru Delhi.
India, care gazduieste evenimentul, ar dori sa obtina rezultate tangibile sub forma unor promisiuni privind masurile antiteroriste, comertul, finantarea pentru combaterea schimbarilor climatice, lupta impotriva traficului de droguri, securitatea alimentara si spalarea banilor.
Intalnirea are loc in mod virtual, astfel incat acordurile bilaterale sunt excluse.
Acesta este un an diplomatic important pentru India, deoarece va gazdui si un summit al liderilor G20 in septembrie. Cele doua forumuri au prioritati si aliante geopolitice diferite, iar acest lucru reprezinta o mare provocare pentru Delhi.
Summitul OCS are loc la doar cateva zile dupa ce SUA i-au intins covorul rosu lui Modi pentru vizita sa de stat.
Acesta a semnat acorduri de aparare semnificative cu Washingtonul, dar declaratia comuna a facut referiri indirecte la razboiul Rusiei din Ucraina si la influenta crescanda a Chinei in Indo-Pacific.
Aceste prioritati geopolitice atat de diferite pot parea un cosmar diplomatic pentru multi, dar Delhi insista ca asa isi arata puterea si independenta politicii sale externe.
In ceea ce priveste Rusia, India pare sa fi convins Occidentul ca nu-si poate permite sa perturbe legaturile sale consacrate cu Moscova.
Pozitia Indiei de a nu critica direct Rusia in primele zile ale razboiului a fost criticata de partenerii sai occidentali.
Dar situatia s-a schimbat, deoarece Washingtonul si alti aliati au acceptat, chiar daca cu reticenta, pozitia Delhi.
Importurile Indiei pentru aparare provin in proportie de aproape 50% din Rusia, in ciuda eforturilor serioase depuse de Modi pentru diversificarea portofoliului in ultimii ani.
Pakistanul si India au emis declaratii dure una impotriva celeilalte in timpul unui summit al ministrilor de externe din cadrul OCS, desfasurat la Goa in luna mai.
India foloseste adesea platformele interne pentru a acuza indirect Pakistanul ca alimenteaza terorismul in regiune.
Este posibil ca Delhi sa nu faca acest lucru sub presedintia sa, dar orice mentiune privind terorismul sponsorizat de stat ar putea zdruncina relatiile cu Islamabadul.
Pozitia Chinei fata de ceea ce spune liderul rus va fi cel mai probabil pozitiva, dar va fi interesant de vazut daca presedintele Xi Jinping vorbeste despre Indo-Pacific si daca vizeaza in mod specific legaturile dintre India si Washington.
Relatiile dintre India si China au fost tensionate in ultimii ani, mai ales de cand trupele lor s-au confruntat in 2020 de-a lungul granitei lor disputate din Himalaya.
Iranul ar putea primi statutul de membru cu drepturi depline al OCS in acest an – o premiera pentru Teheran in ultimele decenii. Aceasta miscare va infuria cu siguranta Occidentul.
Modi va trebui sa depaseasca provocari serioase pentru a obtine o declaratie comuna a OCS care sa para promitatoare si sa se alinieze cu prioritatile Delhiului in probleme precum saracia alimentara, terorismul si schimbarile climatice.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…