Sectia pentru Judecatori in materie disciplinara a CSM a decis, luni, sa admita actiunea disciplinara a Inspectiei Judiciare si s-o excluda pe Camelia Bogdan din magistratura. Ea declara ca va ataca la ICCJ aceasta decizie, afirmand ca „sunt un judecator periculos pentru mafie”.
Camelia Bogdan a primit mai multe dosare spre judecare, in ianuarie 2016, care initial fusesera repartizate unui alt judecator, dar care intrase in concediu. Dupa ce judecatorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi pastrat un dosar, in care a dispus, in luna mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizati fiind si notarul Jean Andrei, sotul Laurei Andrei, fosta sefa a Tribunalului Bucuresti.
„Voi ataca la ICCJ decizia de astazi, avand experienta in acest sens cu fosta excludere. De data aceasta, obiectul actiunii a fost nerespectarea de catre mine a repartizarii aleatorii a unui dosar in care fusesem desemnata printr-o hotarare de Colegiului de conducere a Curtii de Apel Bucuresti. In sala se prezentasera martori. In acceptiunea Inspectiei Judiciare, se pune problema daca este legal ca judecatorul sa intre intr-un complet in locul unui alt coleg si sa audieze martori, sau sa gaseasca un motiv de tergiversare a cauzei. In regulamentul de ordine interioara, cand intri in locul unui coleg, nu ai voie sa amani o cauza, deoarece esti pasibil de denegare de dreptate. Aceasta este abaterea care mi se imputa: ca am intrat in locul unui coleg, s-au prezentat cinci martori in sala. Le-am adus la cunostinta ca Romania a primit mai multe condamnari la CEDO pentru nerespectarea principiilor continuitatii, astfel ca judecatorul care incepe cercetarea judecatoreasca, audiaza martorii, trebuie sa fie acelasi cu cel care pronunta decizia. Am decis, asadar, dupa ce m-am consultat cu colegii, cu colegul titular de complet, care plecare intr-un concediu, cu presedintele de sectie, cu doamna presedinta Lia Savonea, a carei audiere a fost respinsa de Sectia de Judecatori a CSM. S-a considerat ca as fi incalcat in mod grav repartizarea aleatorie, ca as fi judecat in loc sa tergiversez o cauza in care am fost desemnata prin hotarare a Colegiului de conducere. Cu mentiunea ca s-a decis ulterior ca eu sa raman in complet. Nu aveam posibilitatea sa ‘fur’ dosarul”, a declarat Camelia Bogdan pentru stiripesurse.ro.
In opinia judecatoarei, decizia radicala luata de CSM se datoreaza faptului ca a deranjat unele cercuri de interese.
„Sunt un judecator periculos pentru mafie. In aceasta cauza, am descris tipologia spalarii de bani prin intermediul justitiei. Am evidentiat pericolul ca justitia romana sa fie transformata intr-o masina de spalat bani. Am evidentiat tipologia falsului proces. Chiar prin hotarare am decis si am considerat necesar ca toti judecatorii care pronunta ordonante de plata si permit transferul produsului infractiunii in offshore prin aceasta procedura sa ia la cunostinta despre pericolul savarsirii unor eventuale fapte de spalare de bani. Eram in cunostinta de cauza ca se va face un aranjament la ICCJ, deoarece consilierul de atunci al doamnei Kovesi, procurorul Bulancea, se intalnise cu un inculpat condamnat de mine la pedeapsa de 9 ani de inchisoare. A spus ca nu-si face nicio problema, deoarece Laura Andrei va rezolva cazul la ICCJ. La ICCJ au intrat in complet doi apropiati ai doamnei Laura Andrei. Despre unul dintre ei se vorbeste ca face parte atat din masonerie, cat si din servicii”, a mai precizat Camelia Bogdan.
Judecatoarea acuza Inspectia Judiciara si Sectia de Judecatori a CSM ca i-au respins probele si martorii. Camelia Bogdan este increzatoare ca va avea castig de cauza la ICCJ si la CEDO.
„Pe parcursul procesului am discutat in nenumarate randuri cu doamna Lia Savonea. Dansa s-a abtinut in CSM. S-au respins toate probele, inclusiv cele tehnice, si toate audierile colegilor cu care discutasem. Eu nu aveam posibilitatea nici tehnica, nici legala sa trec un dosar de pe un complet pe un alt complet. Toti colegii au considerat ca preluarea a fost legala. Nu s-a facut nicio sesizare pe parcusul solutionarii acestui dosar. Sesizarea s-a facut de abia in septembrie 2017, dupa ce dosarul deja plecase la ICCJ. La CEDO voi defila, pentru ca nu poti da afara un judecator pentru ca isi pune problema cum sa respecte jurispundenta CEDO si cum sa nu tergiverseze un dosar. In plus de asta, voi alerta si comunitatea internationala”, a mai declarat Camelia Bogdan.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Deputatul USR de Timis, Catalin Drula, care deschide lista candidatilor partidului pentru un nou mandat…
Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima opera de arta realizata de…
Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…
Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…
Liderul francez Emmanuel Macron considera ca europenii nu ar trebui sa-si delege securitatea Statelor Unite,…