Rusia a salutat miercuri declaratia liderilor G20, desi documentul mentioneaza „suferintele umane imense” provocate de razboiul din Ucraina, transmite Reuters, citata de Agerpres.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ca versiunea finala – pe care diplomatii rusi s-au straduit sa o influenteze – este o realizare pentru Moscova. „Diferenta dintre abordari si diferenta dintre punctele de vedere au fost notate si inregistrate in declaratia finala. Desigur, expertii nostri, ministerul de externe si expertii nostri au depus multe eforturi pentru a se asigura ca s-a produs un text atat de echilibrat”, a spus el.
Intr-un capitol dedicat conflictului ucrainean, liderii grupului interguvernamental format din 19 tari si Uniunea Europeana au consemnat ca „majoritatea membrilor au condamnat viguros razboiul din Ucraina si au subliniat ca acesta provoaca suferinte umane imense si exacerbeaza vulnerabilitatile existente in economia mondiala – limitand cresterea, ridicand inflatia, perturband lanturile de furnizare, sporind insecuritatea energetica si alimentara si marind riscurile pentru stabilitatea financiara”.
Documentul noteaza insa si ca exista „alte puncte de vedere si evaluari ale situatiei”; iar G20 „nu este forumul pentru rezolvarea problemelor de securitate”.
Pe site-ul de internet al presedintiei ruse a fost publicata o traducere completa si exacta in limba rusa a declaratiei, ceea ce Reuters apreciaza drept surprinzator, avand in vedere formularile foarte critice la adresa Moscovei. Printre altele, se foloseste cuvantul „razboi”, se face referire la „agresiunea Federatiei Ruse impotriva Ucrainei” si se mentioneaza cererile majoritatii G20 pentru „retragerea completa si neconditionata” a fortelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
In presa rusa sunt interzisi termenii „razboi” si „invazie” pentru descrierea conflictului din Ucraina, denumit oficial in Rusia „operatiune militara speciala” pentru eliminarea nationalistilor periculosi si protejarea populatiei rusofone. Legislatia adoptata dupa 24 februarie, cand rusii au invadat Ucraina, prevede pedepse de pana la cinci ani de inchisoare pentru discreditarea fortelor armate ruse si de pana la 15 ani de detentie pentru difuzarea de informatii intentionat false.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…