Surpriza pentru Kremlin. Din 2022, Ucraina a primit munitie din Serbia in valoare de 800 de milioane de euro. Explicatiile presedintelui sarb
Serbia si-a crescut in liniste vanzarile de munitie catre Occident, ceea ce, in cele din urma, ajuta la consolidarea capacitatilor de aparare ale Ucrainei – chiar daca este una dintre cele doua tari europene care nu s-a alaturat sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei, relateaza Financial Times.
Potrivit estimarilor furnizate de Financial Times, de la invazia Ucrainei de catre Rusia in 2022, exporturile sarbesti de munitii care au intrat in Ucraina prin terti se ridica la aproximativ 800 de milioane de euro, o suma pe care presedintele Aleksandar Vucic a apreciat-o in linii mari ca fiind exacta.
Acesta a prezentat situatia ca pe o oportunitate de afaceri, insistand ca nu inseamna ca ia parte la razboi.
„Acest lucru face parte din relansarea noastra economica si este important pentru noi. Da, ne exportam munitia. Nu putem exporta in Ucraina sau Rusia… dar am avut multe contracte cu americanii, spaniolii, cehii, altii. Ce fac ei cu ele este treaba lor”, a spus el intr-un interviu.
„Chiar daca stiu [unde se duc munitiile], nu este treaba mea. Treaba mea este sa ma asigur ca ne utilizam munitiile in mod legal, ca le vindem… Trebuie sa am grija de oamenii mei si asta e tot. Avem prieteni in Kiev si in Moscova. Acestia sunt fratii nostri slavi”, a spus Vucic.
Trebuie remarcat faptul ca Serbia a participat la summitul inaugural pentru pace si a semnat comunicatul final.
Serbia, aliatul Rusiei in Balcani, a condamnat in repetate randuri invazia Rusiei in Ucraina la ONU si in alte forumuri internationale, dar a refuzat sa se alature sanctiunilor internationale impotriva Kremlinului.
Din 2022, presedintele sarb Vucic s-a intalnit de trei ori cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski in cadrul unor evenimente internationale in strainatate, ultima data la summitul „Ucraina-Balcani” de la Tirana, in februarie.